Sailcargo krijgt extra boost door Canadese investeerder

De inspanningen om ’s werelds grootste emissievrije houten zeilende vrachtschip te bouwen hebben een stap voorwaarts gezet met de aankondiging dat een Canadees koffiebedrijf in het project investeert. Het schip, genaamd Ceiba, is momenteel in aanbouw in Costa Rica en zal naar verwachting in 2023 in de vaart komen.

Cafe William, een koffiebrander gevestigd in Sherbrooke, Québec, Canada, zei dat het al enkele jaren werkt aan het heroverwegen van zijn waardeketen gericht op duurzaamheid. “Omdat koffiebomen niet groeien in koude streken zoals de onze, is het onvermijdelijk dat de geoogste koffiebonen over lange afstanden worden vervoerd. Onze investering in dit innovatieve project zal ons in staat stellen om onze ecologische voetafdruk aanzienlijk te verkleinen en, samen met onze andere projecten, uiteindelijk een emissievrije koffie te produceren, een primeur in de koffiewereld”, zegt Serge Picard, eigenaar van Café William.

De Ceiba is een driemast traditionele topzeilschoener die wordt gebouwd met duurzame materialen en hernieuwbare energie. Het zeilschip heeft een lengte over alles van 45 meter, een zeiloppervlak van 585 m2 en kan 250 ton vracht vervoeren in twee laadruimen. Het schip zal gaan varen met een bemanning van 12 en een gastbemanning van 12 personen. Het schip wordt uitgerust met een elektrische hulpmotor.

Een jaar geleden lanceerde een Frans bedrijf Grain de Sail een zeilschip van 23 meter dat al enkele keren de oversteek van de Atlantische Oceaan maakte. Het schip kan tot 50 ton vracht vervoeren en op zijn eerste reis vervoerde het wijn, cacao en koffie.

Een Nederlands bedrijf heeft ook voorgesteld een vloot eco-klippers te bouwen die het over de hele wereld wil gaan inzetten. Volgens een traditioneel ontwerp, maar gebouwd van staal, zegt het bedrijf dat zijn schepen tot 500 ton vracht kunnen vervoeren.

Neoline, ook gevestigd in Frankrijk, heeft op dit moment de meeste aandacht getrokken door een schip voor te stellen dat tot 5.000 ton vracht of 250 TEU zou kunnen vervoeren. Grote bedrijven, waaronder Renault Group, Manitou Group, Groupe Beneteau, Jas Hennessy & Co, de Michelin Group en Clarins, hebben allemaal toegezegd. Het project is echter verschillende keren vertraagd, waarbij de laatste aankondiging nu gericht is op 2024 voor de te water lating.