Tall Ship pakt snel smokkelschip op

Een driemaster van de Ecuadoraanse marine heeft met succes een drugsspeedboot aangehouden in de buurt van de Galapagos eilanden. Het betrof een sterk gemotoriseerde, half-afzinkbare schip LPV. En toch slaagde de Ecuadoraanse driemaster GUAYAS erin om de met drugs gevulde speedboot op zijn reis naar het noorden te onderscheppen en de bemanning van drie Ecuadorianen en een Colombiaan te arresteren.

De BAE Guayas, in dienst van de Ecuadoraanse marine als speciaal opleidingsschip, onderschepte het schip in de oostelijke Stille Oceaan. De aangehouden burgers en de LPV zijn overgebracht naar het Ecuadoriaanse vasteland.

Puur geluk én pech hielpen de Guayas – aan de ene kant gunstige wind en constante informatie over de positie via de Amerikaanse luchtbewaking. Aan de andere kant hadden de smokkelaars pech met het uitvallen van twee van de drie buitenboordmotoren. Maar op één motor hadden ze wellicht nog 10 knopen kunnen lopen, en zou de boot een duidelijk voordeel hebben gehad. Toen de race op 21 oktober begon, waren de twee schepen ongeveer 160 mijl van elkaar verwijderd. In die tijd was de GUAYAS het enige overheidsvoertuig in de wijde omtrek. Maar ze kon de verlammende smokkelaar op een nachts zo inhalen dat met de rubberboot en de beschikbare bewakingswapens het verrassings-moment waarschijnlijk overweldigend was.

Afbeelding: de GUAYAS in Alicante bij Tall Ship Race in 2007