Nieuw onderzoeksschip voor NIOZ om Navicula te vervangen

In Harlingen is dinsdag de bouw begonnen van een nieuw onderzoeksschip voor het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Het krijgt de naam RV Wim Wolff en gaat zo’n 13 miljoen euro kosten. Het schip moet het huidige onderzoeksschip de Navicula vervangen. Het aluminium schip zal veel ingezet worden op de Wadden, maar ook bij de Zeeuwse Delta.

Niet te diep
Vooral voor het werk op de Wadden mag het schip niet diep er dan één meter steken. Projectleider Feico Hoogeveen van de RV Wim Wolff: “We maken hier wekelijks een status maken van waar we staan, wat er is veranderd, zijn we zwaarder, zijn we lichter en waar ligt het zwaartepunt van het schip. De gemiddelde diepgang kan wel een meter zijn, maar als ‘ie achter nog steeds 1.20 meter ligt dan is dat nog te veel.”

Duurzaam
Er worden hoge milieueisen gesteld aan het bijna 37 meter lange en zo’n 10 meter brede schip. Onderdeks is alles al zo gemaakt dat er in de toekomst redelijk makkelijk overgeschakeld kan worden naar een motor die geen uitstoot heeft.

Zonnepanelen en walstroom
Als het schip aan wal ligt sluit NIOZ het vaartuig aan op walstroom, zodat de generatoren uit kunnen. Er liggen zonnepanelen aan boord en de motoren draaien op uit plantaardige olie vervaardigde brandstoffen. Ook wordt een accupakket van 160 kWh geïnstalleerd waarmee het schip gedurende het droogvallen zo’n vijf uur zonder generator kan blijven liggen. Het gaat hierbij om duurzame Nikkel-metaal-hydride batterijen.

Afbeelding: – foto: NIOZ

Lees voor meer info over dit schip ook het uitgebreide artikel van Jan Spoelstra in Maritiem Nederland

EOC
BBZ