Hoogte Werelderfgoedcentrum Lauwersoog nog steeds reden voor discussie

Eerst zou het nieuwe Werelderfgoedcentrum (WEC) in Lauwersoog dertig meter hoog worden, toen twintig en uiteindelijk is gekozen voor 16,5 meter hoogte, na bezwaren uit de omgeving. Maar natuurorganisaties zijn hier nog steeds niet tevreden mee, bleek maandag bij de Raad van State.
De Waddenvereniging, Natuurmonumenten en de Vogelbescherming zijn samen naar de rechter gestapt. Ook ondernemers hebben bezwaar aangetekend.

Laagbouw
De Natuurorganisaties vinden het gebouw van 16,5 meter nog steeds te hoog worden. Het licht zal volgens hen vooral nadelige effecten hebben op broedvogels. ‘Het wordt een aquariumachtig gebouw met heel veel lichtuitstraling’, zegt advocaat Rens Snel van de Waddenvereniging en Natuurmonumenten.

De organisaties willen wel instemmen met een gebouw van tien meter hoog op de kade. De kade zelf is 3,5 meter hoog. Het WEC komt dan 13,5 meter boven het maaiveld. Die hoogte is in lijn met overige gebouwen in de omgeving. Tijdens de behandeling van de zaak bleek verder dat de maximale bouwhoogte van het gebouw nooit zwart op wit is gezet.

In het WEC komt onder meer het zeehondencentrum uit Pieterburen op de eerste verdieping. Verder komt er een tentoonstellingsruimte en sanitaire voorzieningen voor kanovaarders. Het havenkantoor neemt ook intrek in het gebouw, dat geheel van hout wordt.

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

Lees het gehele artikel op de bron: RTV Noord

Het voorlopige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum
© Illustratie architectenbureau Dorte Mandrup

BBZ
EOC