Wetenschap adviseert vangstverbod paling

De palingstand in heel Europa blijft zo belabberd dat er een algeheel vangstverbod moet komen, zowel op volwassen paling als op glasaal. Dat zeggen internationale viswetenschappers in een dringend advies aan Brussel.

,,Alarmerend”, vindt SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. Maar: ,,Een totaalverbod is een wel heel rigoureuze maatregel.” Nederlandse palingvissers vinden dat ook. Zij zijn vastbesloten gewoon door te vissen. Het gaat helemaal niet slecht, zeggen ze.

Schrikbeelden van werkloze palingvissers, schepen aan de ketting en een leeg bord voor de consument zijn niet aan de orde, zo verzekeren voorzitter Albert-Jan Maat van Visnetwerk en secretaris Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond, die samen de hele Nederlandse palingvisserij – zo’n honderd bedrijven – vertegenwoordigen.

Dat klinkt bij de International Council for the Exploration of the Seas (ICES) anders. Deze raad van wetenschappers adviseert al jaren een uiterst terughoudend visbeleid en nu voor het eerst dus een volledig verbod. ,,De Europese aalstand blijft kritiek”, aldus de Raad. ,,Wij adviseren voor 2022 over de hele linie een nulvangst.”

‘Schadelijk’
De Europese lidstaten bepalen later dit jaar op basis van het advies wat er gaat gebeuren. Nieuw in het ICES-rapport is ook de streep die de wetenschappers door de vangst van glasaal willen. Nu wordt glasaal bewust gevangen, bijvoorbeeld in Frankrijk, en uitgezet in (Nederlandse) binnenwateren. De Raad vindt dat soort projecten, dat in Nederland wordt gesubsidieerd, ‘schadelijk’. Het rendement is niet bewezen, de schade van de vangsten voor de palingstand wel.

De twee visvoormannen denken dat Brussel het totale visverbod niet gaat volgen. Maat: ,,Als je die ICES-rapporten leest denk je: dit is het einde van de palingvisserij. Het probleem is dat in het onderzoek nogal wat hiaten zitten. De Europese Commissie ziet gelukkig wel degelijk herstel en dat is zeker in Nederland zo: de vangsten hier zijn zelfs spectaculair toegenomen.”

Lees het gehele artikel op de bron: Stentor

Of lees t artikel in de LC, alleen voor abonnees

BBZ
EOC