Slag in de rondte en Wadden race

De laatste wedstrijden van het jaar zijn weer gevaren op de Waddenzee. Op 1 november verlieten vijf schepen Harlingen om de havens van vijf Waddeneilanden plus Noordpolderzijl aan te doen, zonder de motor te gebruiken of elektronische navigatie middelen. Een oefening in het oude ambacht an zeilschipper. Ze vertrokken met dikke wind, de Brandaris meldde windkracht zeven en in lage soms meer. Drie schepen besloten de ZZW wind te gebruiken om zo snel mogelijk naar het Oosten te komen. De Pallieter en de Boreas kozen ervoor om eerst de Cocksdorp aan te doen voordat ze naar het Oosten gingen. 

In één keer over alle wantijen naar Noorpolderzijl
De Alida ging supersnel in één keer over alle wantijen en was om negen uur ’s avonds al bij Noordpolderzijl. De wind was al wat afgenomen, en er volgde een minder snelle terugtocht langs de eilanden en over de wantijen. De Boreas was inmiddels ook flink opgeschoten en kwam behoorlijk vlot achter de Welvaart en de Balder bij Noordpolderzijl aan. De Pallieter had inmiddels wel Vlieland en Terschelling aan gedaan en kwam de andere schepen tegemoet. Toen werd het enorm spannend voorin het veld, tussen de Boreas en de Alida. Beide schepen moesten Terschelling en Vlieland nog doen, maar de Alida moest ook nog naar Texel. In een steeds verder afnemende wind bleef het heel lang onduidelijk wie de winst zou halen. 

De Slag bleef hield veel mensen aan de wal in spanning, foto Maurits Minnaard

Bij Vlieland moest een rondje gemaakt worden om twee boeien, en dat was een zware klus om met een snelheid van 1 knoop of minder nog tegen de stroom te komen. Tergend langzaam ging het bij beide schepen. De Alida eerst, en die ging door naar de Cocksdorp. Op donderdag konden beide schepen op Harlingen aan, maar zo verschrikkelijk langzaam dat het voor de toeschouwers via Facebook en Track & Trace al enorm spannend was, laat staan voor de bemanningen van de schepen. Soms zag je ze achteruit zeilen, soms moesten ze ankeren om dat te voorkomen. Uiteindelijk won de Boreas ’s avonds rond zes uur, een uur later gevolgd door de Alida. Om half één ’s nachts kwam de Pallieter als derde binnen, op vrijdag overdag gevold door de Balder en de Welvaart. 

Waddenrace in windkracht zes en zeven

De Bree Sant in de Waddenrace, foto Jarno ter Steege op de Lauwerszee

Enkele van deze schepen konden zich gelijk weer klaar maken voor de Waddenrace, die op zaterdag 5 november werd gevaren. Nu naar Oudeschild, Den Oever, Vlieland en Terschelling in willekeurige volgorde. Weer veel wind, deze wedstrijd is wat dat betreft vaak erg uitdagend. En koud en donker. Zeker niet voor watjes. Het veld van zes schepen splitste zich ook in deze race. De Lauwerszee, Bree Sant en de Johanna Engelina kruisten eerst naar het westen, terwijl de Eenvoud, Alida en Pallieter naar het Noorden gingen om eerst Vlieland en Terschelling aan te doen.

Uiteindelijk bleek de laatste route de beste keus: de tjalk Eenvoud en de keen Alida vochten om de eerste plaats, maar uiteindelijk wint de Eenvoud om 23:25, slechts op vijf minuten gevolgd door de Alida. Drie schepen zeilen nog naar het Noorden, maar in de avond keert de Lauwerszee om en slaat twee eilanden over en finisht om 22:35 in Harlingen. De Bree Sant belandt op Vlieland en blijft daar flink uitrusten. De Johanna Engelina had heel wat moeite gehad om met een metershoge swell veilig het Schuitengat in te komen en staakte daarna de wedstrijd. De Pallieter komt om 7:12 op zondagochtend binnen. 

Met een omweg naar Terschelling
De Breesant zeilde met een flinke omweg op zondagmorgen naar Terschelling, vanwege de pittige swell in het Stortemelk. Ze zeilden via het Fransche Gaatje onderlangs de Richel door de Vliestroom de Meep in, over de Riepel en dan kruisend naar West. Nog steeds met zes tot zeven Bft. Zij finishten als laatsten in Harlingen om 14:56.

Uitslagen

  • 1. Alida (20 uur 5 minuten)
  • 2. Eenvoud (20 uur 23 minuten)
  • 3. Pallieter (22 uur 44 minuten)
  • 4. Bree Sant (31 uur 27 minuten)
  • Niet geklasseerd: Johanna Engelina, Lauwerszee.

Voor meer info over de Slag: kijk op Facebook

Lees een uitgebreid verslag van de Waddenrace op Harlingen Boeit

Voor meer info over de Waddenrace: waddenrace.nl

of Facebook

Afbeelding: de Boreas in de Slag bij de Pollendam, afbeelding Webcam Harlingen?

BBZ
EOC