Harlingen nu officieel de thuishaven van De Sterke Yerke IV

Het 15 meter lange en bijna 7 meter brede vaartuig ligt sinds 21 oktober in de Vluchthaven. Port of Harlingen en de gemeente Harlingen hebben hiervoor een speciale ligplaats gecreëerd aan de kade en de haven hiervoor aangepast. De Sterke Yerke IV wordt vanaf begin volgend jaar ingezet bij milieueducatie voor jongeren met een focus op de plastic soup.

“Aandacht voor het milieu is ontzettend belangrijk”, stelt directeur van Port of Harlingen Paul Pot. “Daarom varen we als havenbedrijf ook een zo duurzaam mogelijke koers. We bieden met de ligplaats De Sterke Yerke IV een thuisbasis in het hart de haven die midden in het Waddengebied ligt.”

Aandacht voor plastic soup
Het zeilvlot is van de stichting Sterke Yerke. Met het vaartuig wil de stichting aandacht vragen voor de plastic soep-problematiek. Sinds 1974 heeft een vriendengroep uit Leeuwarden in totaal drie vlotten gebouwd. Daarvan is de laatste, de Sterke Yerke III, de bekendste. Dat vlot deed tijdens een oversteek onderzoek naar de olievervuiling in de Noordzee en de Atlantische Oceaan. De huidige missie is de hoeveelheid plastic in zee onder de aandacht brengen bij politici, producenten en burgers. Op de Waddenzee wordt onderzoek gedaan naar deze plastic vervuiling.

In de Vluchthaven
Port of Harlingen heeft De Sterke Yerke IV bewust een plek aangeboden op de hoek van de Willemshaven en de Vluchthaven aan een kade. Dit is midden in het toeristische en recreatieve gedeelte van de haven van Harlingen, nabij het Harlinger strand, vlakbij de viskiosk en het Brouwdok. “Om dat mogelijk te maken, hebben we de havenlay-out aangepast en een nieuwe drijvende steiger aangelegd om ruimte te creëren”, vertelt Paul Pot. “Deze is bedoeld voor onder andere de zeekadetten. Op deze manier kunnen bezoekers De Sterke Yerke IV van dichtbij bewonderen. En voor ons als Port of Harlingen is het een mooi voorbeeld van hoe we met aanvullende activiteiten onze haven verder aan het ontwikkelen zijn.”

Lees het gehele artikel op de bron: Harlingen Boeit

Foto: Sterke Yerke

EOC
BBZ