Flettner rotors verminderen brandstofverbruik

Voor de kust van Singapore is een onderhoudsploeg aan boord van de SEA ZHOUSAN voor het onderhoud aan de Norsepower Rotor Sails. Norsepower Rotor Sails bieden een betrouwbaar en eenvoudig extra wind-voortstuwingssysteem met een bewezen besparing. Norsepower Rotor Sails kan het brandstofverbruik doorgaans met 5-20% verminderen.

Norsepower is eind 2012 opgericht met een missie om de milieu-impact van de scheepvaart te verminderen door efficiënte, gebruiksvriendelijke en betrouwbare extra windvoortstuwing voor schepen te bieden via de Rotor Sail-oplossing technologie. Het concept van Rotor Sails werd voor het eerst bedacht door de Finse uitvinder en architect Sigurd Savonius in de jaren 1920, samen met de Duitse ingenieur Anton Flettner en zijn ook wel bekend als Flettner rotors. De visie van Norsepower Rotor Sails is om de standaard te zetten in het terugbrengen van zeilen naar zeetransport en de scheepvaart in staat te stellen het doel van nul koolstofemissies te bereiken.

Windvoortstuwing is de meest impactvolle emissiereductietechnologie van de scheepvaart, met praktische oplossingen die klaar zijn voor gebruik of bijna op de markt komen. Directe windenergie vereist geen nieuwe investeringen in infrastructuur, geen opslagtanks aan boord en wordt rechtstreeks op het punt van gebruik geleverd.

Er zijn al 11 grote zeeschepen met wind-assist-systemen geïnstalleerd en nog eens 20+ kleinere zeilvracht- en kleine cruiseschepen die wind gebruiken; dat is meer dan alle huidige nieuwe schepen met alternatieve brandstof bij elkaar. De EU heeft voorspeld dat er tegen 2030 tot 10.700 windvoortstuwings-installaties kunnen zijn.