Schipper van omgeslagen catamaran heeft geluk met charterschip dichtbij

Maandagmiddag werden vrijwilligers van de KNRM Enkhuizen samen met de collega’s van KNRM Andijk en KNRM Medemblik gealarmeerd door Kustwacht Nederland voor een omgeslagen vaartuig tussen Enkhuizen en Stavoren op het IJsselmeer. Ook een SAR helikopter en het in de buurt vliegende kustwachtvliegtuig werden hiervoor ingezet.

De zeiler, die met zijn schip uit Enkhuizen was vertrokken, bleek toen al te zijn gered door de bemanning van de Pouwel Jonas, een zeilklipper uit Kampen. Schipper Markus Elber was met een groep Duitse gasten aan het zeilen, toen hij zag dat de houten catamaran in de problemen raakte.

Constructie
,,Ik denk dat er een probleem was met de constructie van de boot. Hij maakte water, de stabiliteit was weg en de boot sloeg om.’’ Markus zag door zijn verrekijker dat er iets niet klopte, veranderde van koers en ging richting de onfortuinlijke zeiler. Die was er inmiddels in geslaagd bovenop de romp van zijn omgeslagen schip te klimmen.

De Pouwel Jonas plaatste direct een noodoproep waar alert op gereageerd werd. ,,Ik zag supersnel een vliegtuig van de kustwacht.’’ Ondertussen slaagde de bemanning erin om de zeiler aan boord te nemen. Hij was niet gewond, maar wel erg geschrokken. Het kustwachtvliegtuig was als eerste tere plaatse en maakte een aantal zoekslagen, al snel werd duidelijk dat dit de enige opvarende was en er verder geen bijzonderheden waren waar te nemen.

Situatie onder controle
De situatie bleek dus onder controle, beide reddingboten van Enkhuizen waren opdat moment al bijna ter plaatse. Alle overige eenheden konden retour of aan wal blijven. Eerst werd de geredde door de KNRM opstappers opgevangen en gecontroleerd of alles echt in orde was. Daarna is er een poging ondernomen de catamaran te bergen maar dat bleek al snel onbegonnen werk.

Lees het gehele artikel op de bron: OnsWestfriesland

Ook in de Telegraaf stond hierover een artikel, alleen voor abonnees

Afbeelding: KNRM Enkhuizen

BBZ
EOC