Eerste Strontrace zonder Reid de Jong: “Een heel gemis”

Na een jaar afwezigheid is de Strontrace terug. Het is voor het eerst zonder Reid de Jong, de bedenker en grondlegger van de race. Hij overleed november vorig jaar. “Reid was een prachtige kerel”, zegt Rob Ligtenberg van het schip Nooit Volmaakt. Ligtenberg doet voor de achttiende keer mee. “Hij was ook een beetje onze peetvader. Als we straks langs de vuurtoren varen, brengen we hem een groet. En dan zal zijn weduwe er ongetwijfeld staan om ons uit te wuiven.”

Een ook al is Ligtenberg zeventien keer van Workum naar Warmond gevaren en terug, het blijft spannend. “Ik slaap slecht de dagen van tevoren. En zeker de laatste nacht. Dan ben je bezig met voorbereidingen: wat gaat de wind doen, welke keuzes ga je maken.” Als de vloot eenmaal onderweg is, is de spanning ook weg. “Dan is het actie! Vooral als er een lekker dikke wind staat, dan gaat het vuur weer branden.”

Bemanningslid Arie van der Staaij kijkt wat dat betreft al uit naar woensdag. “Dan wordt er een harde storm verwacht en we zitten dan waarschijnlijk op de terugweg. We moeten midden in de nacht over IJsselmeer, met dikke wind en hoge golven. Dat is wel vet, maar het wordt een kwestie van overleven.”

De schepen bij de Strontrace mogen vier bemanningsleden mee hebben, maar zestigplussers tellen slechts voor de helft. Daar maakt Ligtenberg graag gebruik van. “We varen met voornamelijk 70-plussers. Dat zijn heel ervaren schippers. Jaren geleden heb ik er al voor gekozen, dan heb je extra veel handjes.”

De Strontrace is een zeilwedstrijd met de start in Workum. De deelnemers moeten over het IJsselmeer naar Warmond om daar mest af te leveren. Daarna moeten ze terug. Kort na de Strontrace begint de Beurtveer: tjalken en klippers moeten met passagiers van Workum naar Amsterdam en terug, zonder de motor te gebruiken.

Lees het gehele artikel met video op de bron: Omroep Friesland

Afbeelding: De Nooit Volmaakt wordt door de brug gejaagd tijdens de Strontrace

BBZ
EOC