Braziliaanse Cisne Branco komt dwars tegen een brug in Ecuador

Het Braziliaanse Tall Ship Cisne Branco raakte op 18 oktober een deel van de voetgangersbrug in Ecuador. Het schip, een zusterschip van de Stad Amsterdam, werd door de stroming zijdelings tegen de brug gezet. Een toegesnelde sleepboot kwam vermogen tekort om het schip vrij te houden. Volgens de marine van Ecuador vielen er bij het incident geen gewonden of doden.

Volgens getuigen probeerde het zeilschip te stoppen om een ​​botsing met de brug te voorkomen, maar werd het meegesleurd door de kracht van de stroming van de rivier de Guayas bij Guayaquil. Het schip was daar enkele dagen op bezoek in het kader van de Velas Latinoamérica 2022-regatta.

Op sociale media circuleren verschillende amateurvideo’s over dit incident. In één van de filmpjes lijkt de Cisne Branco ook een sleepboot mee te trekken welke uiteindelijk kapseist. Zie ook Youtube hieronder.

Het schip is inmiddels losgetrokken en afgemeerd in de Yacht Club Naval waar verder onderzoek wordt gedaan naar de schade. De tuigage heeft een flinke klap gehad en de voormast is uiteindelijk gesneuveld. De marine van Ecuador onderzoekt de aanvaring.

Op deze brug zijn sinds 2017 zeker drie ongevallen met schepen geregistreerd, de eerste eindigde met het instorten van een overspanning van 145 meter. ook was er medio 2018 een ander incident op de brug die Durán met het eiland verbindt.

Bekijk een filmpje van de aanvaring hier op Facebook of hieronder op Youtube

BBZ
EOC