Deelnemers Brandarisrace moesten zoeken naar wind

De wind was wat weinig. Het was speuren naar een lekker briesje voor de zestig deelnemers aan de 27ste Brandarisrace. Tjalken, kotters, botters, klippers en aken probeerden zaterdag zo snel mogelijk van Harlingen naar Terschelling te zeilen.

Het record staat op anderhalf uur precies, op naam van de Eensgezindheid in 2017. Daar konden de schippers met de beste wil van de wereld niet in de buurt komen met windkracht 4. De Eensgezindheid had dit jaar twee uur en veertien minuten nodig en won voor het zoveelste jaar op rij in zijn klasse. De Waterwolf werd tweede en de Vliegende Draeck derde.

Bij de kleine klippers was de Eendracht de snelste, gevolgd door de Vriendentrouw en de Risico. Bij de tjalken won de Eenvoud, gevolgd door de Boreas en de Pallieter.

Onder de grote klippers was ook de tweemastklipper AEGIR met aan boord drie burgemeesters: uit vertrekplaats Harlingen Ina Sjerps van Harlingen, Caroline van de Pol van Terschelling die werd uitgedaagd door haar buurman Michiel Schrier van Vlieland. Zij worden geassisteerd door Wethouder Paul Schoute van Harlingen. Ook Paul Scheffer, voorzitter van de organisatie van de Kuiper Brandarisrace was mee en doet verslag van de tocht vanaf de Aegir:

Na het passeren van startschip Regina Andrea was het direct menens en gaf schipper Jaap Gomes – niets en niemand ontziend – de commando’s om het tuigage in optimale stand te houden. Op momenten is de wind zo zwak dat stuurmanskunst bepalend is opdat er nog enige druk op het zeil staat. Om de wind te zoeken speurt iedere schipper naar de beste lijn voor zijn schip. Gevolg is een wirwar van schepen die in alle richtingen gaan. Af en toe lijken schepen op elkaar af te stevenen, maar ieder houdt zich aan de vaarregels en ook de marifoon blijft verschoond van opgewonden en boze communicatie.Na 2 uur en 38 minuten passeert de AEGIR de lijn tussen Zeesleepboot Holland en de finishboei. Het hoornsignaal meldt dat de wedstrijd er op zit.

Bij de prijsuitreiking wordt de organisatie geassisteerd door Frits Wester, een trouwe gast bij de Kuiper Brandaris Race. Men beperkt zich tot het per klasse noemen van de nummers 1 t/m 3. Burgemeester van de Pol overhandigt met zichtbaar genoegen de bijbehorende schaal aan verheugde schipper of bemanningslid. Ze spreekt daarna de zaal toe en meldt dat dit soort evenementen van belang is voor Terschelling maar ook veel positieve reuring brengt.

Tot slot ontvangen Wethouder Paul Schoute en VBZH-Voorzitter Paul Scheffer een ere-plaquette als dank voor hun inzet de afgelopen periode voor de Landelijke Zeilvloot en die van Harlingen in het bijzonder.
Onderweg naar de uitgang staat de AEGIR-bemanning even stil bij het uitslagenbord: “we zijn achtste geworden !! van de 23 Grote Klippers !!

Kijk hier voor alle uitslagen

Lees hier ook het artikel in de LC

Openingsfoto: de vloot op weg naar de finish in de Westmeep © Gerard Hulst van de Anna Catherina

Heel Holland Kijkt maakte opnames van de vertrekkende vloot, kijk hieronder de youtube video

BBZ
EOC