Zeilregatta verhuist naar Almere, economisch een klap voor Medemblik

Het vertrek van de Regatta uit Medemblik naar Almere zorgt voor grote frustratie in de stad. Het heeft namelijk flinke financiële gevolgen. Bovendien is er weinig begrip voor de verhuizing naar Almere, wat sportief wordt gezien als mindere zeillocatie dan Medemblik.

“Het is verontrustend”, vertelt Ivonne Kirschbaum, directeur van Stadshavens Medemblik dat meerdere havens beheert. “Het zal invloed hebben op de vakantiehuisjes, het hotel. Maar ook de horeca waar alle zeilers gewoon graag komen en de winkeliers. Dus ja, dit zal echt gevolgen hebben.”

Sinds 1985 kwam de internationale zeiltop jaarlijks in mei naar Medemblik, waarmee de stad ook op de kaart werd gezet. Ook buiten de wedstrijden om is het een gewilde trainingsplek voor zeilers.

Almere betaalt vijf keer zoveel geld
Toch houden ze in Medemblik een wrange smaak over aan het vertrek, dat voornamelijk te maken heeft met geld. Waar de West-Friese gemeente jaarlijks 40.000 euro betaalde voor de Regatta, is Almere bereid om twee ton neer te leggen. Daarnaast wordt er gekeken of daar het Nationaal Trainingscentrum van het Watersportverbond kan komen.

En dat terwijl de locatie in Almere volgens haven-directeur Ivonne Kirschbaum veel minder geschikt is dan Medemblik. “We hebben hier enorm open water waar de olympische banen liggen. Daar is een doorgaande vaarroute richting Lelystad en Lemmer, waar grote schepen varen. Waterplanten die daar veel meer voorkomen. Dit is echt uniek vaarwater, dus ik hoop ze weer terug te zien.”

EOC
BBZ