Klipperrace met weinig wind

De eerste wedstrijd voor traditionele schepen werd het afgelopen weekend in Enkhuizen gevaren: de Klipperrace. Sinds het begin van Corona waren alle wedstrijden afgelast. Helaas liet de wind het wat af weten zodat het niet een spectaculaire race werd voor de 27 ingeschreven klippers. Iets minder dan andere jaren, veel schepen kozen toch voor verhuur in dit moeilijke tweede corona-jaar.

Op zaterdag was er nog voldoende wind voor de Driestedenrace. Omdat het Krabbersgat niet of net niet bezeild was moesten de schepen met de motor bij starten en vond de lijnstart verderop plaats. Maar om tien uur gingen wel tegelijk de ankers en de zeilen omhoog en voeren de schepen zonder elkaar in te halen het Krabbersgat uit. Voor veel mensen langs de kant was dit een bijzonder gezicht, om de vaak lange schepen statig onderzeil te zien komen. Er werd gevaren op de kleine baan, met de keuze om twee van de drie ‘steden’ Urk, Medemblik en Stavoren aan te doen alvorens bij Enkhuizen te finishen.

Heldere zon
Er waren volgens Van Os nogal wisselende weersomstandigheden tijdens deze wedstrijddag. ,,Zo was je aan het zeilen in een soort mist, drie minuten later zag je elkaar in de heldere zon. Iedereen genoot eigenlijk met volle teugen.” helaas wisten niet alle schepen de boeien bij de drie havensteden op tijd te ronden.

In de klasse A was het de ’Eensgezindheid’ van schipper Peter van Weelderen die als eerste weer terug in Enkhuizen was. Peter van Weelderen won zo voor de zevende keer de Drie Stedenrace en daarmee de Zilveren Klipper. De ’Deinemeid’ van Jorrit Jouwsma en ’La Boheme’ van schipper Leon van der Loo kwamen daarna over de finish.

In de klasse B was het de Bree Sant van schipper Jan Brouwer die als eerste langs de finishlijn bij Enkhuizen gleed. Dit schip werd daarna gevolgd door de ’Stella Maris’ van schipper Lemmers en de ’Hoop doet Leven’ van schipper Michiel Goeman.

Nauwelijks wind op zondag, foto Broedertrouw

Motor aan
Op zondag vroegen de weersomstandigheden om veel geduld. De start werd uitgesteld tot het zicht wat beter werd, en er kon uiteindelijk pas om 13:00 uur gestart worden. Met slechts een klein zuchtje wind. Daarom werd de wedstrijd op de Olympische baan ingekort en zelfs afgeblazen, terwijl het eerste schip, de La Boh`ème op 50 meter van de finish lag. Thijs van Os vertelt namens de organisatie: ,,Op dat moment waren andere deelnemers al uitgestapt: zij hadden de motor aangezet omdat ze anders nooit meer op tijd in de Enkhuizer haven konden komen. Daarom besloot de jury de wedstrijd af te blazen.” Op dat moment lag de Deinemeid op de tweede plaats en het had erom gespand wie overall de Klipperrace zou winnen. Maar als er niet gefinishd wordt, geldt de wedstrijd niet en zo werd de uitslag van zaterdag tevens de overall uitslag.

Openingsafbeelding: de La Bohème zeilt op zaterdag naar de derde plaats, foto: La Bohème

Kijk hier voor alle resultaten van zaterdag

In de pers was er volop belangstelling, oa met een foto op de voorpagina van het NHD. Voorafgaand aan de Klipperrace:

“Terug van weggeweest: gezelligheid én competitie in Enkhuizen dankzij Klipperrace” in het NHNieuws

“Geen feest achteraf, maar Klipperrace vanuit Enkhuizen is voor bemanningen al feestelijk genoeg” in het NHD

En achteraf:

“Pech voor ’La Bomehe’: gebrek aan wind spelbreker bij Klipperrace in Enkhuizen. Dus geen winnaar…” in het NHD

“Eensgezindheid niet te kloppen in 46e Klipperrace” in de Schuttevaer

EOC
BBZ