HRMK-spoorbrug bij Leeuwarden weer open voor scheepvaart

De spoorbrug over het Van Harinxmakanaal is hersteld, waardoor de scheepvaart de brug weer kan passeren. Zondag zijn de laatste werkzaamheden afgerond, waardoor de brug weer open en dicht kan.

De gerepareerde cilinder is teruggeplaatst in het draaimechanisme. De cilinder werd met een kraan in de brug gehesen. Toen het draaimechanisme op zijn plek zat, is getest of alle systemen goed werkten. Zondagavond rond zeven uur kon het treinverkeer, dat voor de werkzaamheden was stilgelegd, weer opstarten. Ook de scheepvaart kon vanaf dat moment de brug weer passeren.

Vorige week werden onderdelen van de defecte cilinder, zoals gescheurde pakkingen, vervangen. ProRail verwacht dat dit het risico op een nieuw defect aan de hefcilinder helpen verminderen.

Op dinsdagmiddag 7 september raakte de cilinder, waarmee de brug kan bewegen en opendraaien, defect. Deze cilinder met een gewicht van vijf ton werkt op hydraulische druk. ProRail meldde nadat de brug opnieuw defect raakte dat in 2018 de hefcilinders nog zijn gereviseerd. Ook werd er in dat jaar geïnvesteerd in het op afstand bedienen van de brug.

Lees het gehele artikel op de bron: Spoorpro

BBZ
EOC