Deel van IJsselmeer volgend jaar afgesloten voor scheepvaart

Een deel van het IJsselmeer is vanaf januari verboden voor het scheepvaartverkeer. Rijkswaterstaat heeft dit besloten vanwege de bouw van 24 windmolens van Windplanblauw. Het gebied waar het om gaat strekt zich uit tussen de haven van Flevokust in Lelystad en de Ketelbrug.

De verordening van Rijkswaterstaat lag zes weken ter inzage en er zijn geen bezwaren binnengekomen, ook niet van beroepsvissers of beroepsvaart. Rijkswaterstaat zelf en Waterschap Zuiderzeeland mogen er wel varen. De laatste moet bij de dijk kunnen voor beheer en onderhoud.

Uitzondering voor beroepsvisserij en zandwinning
Voor de beroepsvisserij en zandwinning wordt ook een uitzondering gemaakt. “Zij zijn voor een deel van hun broodwinning afhankelijk van het gebied”, aldus Rijkswaterstaat. Deze beroepsgroepen krijgen alleen toegang tot het afgezette deel als Windplanblauw dat goedkeurt.
Er is overwogen om de afzetting in gedeeltes te doen, maar alle werkzaamheden en alle materieel maken dat niet mogelijk: “Daarom is vanwege de veiligheid van het scheepvaartverkeer ervoor gekozen om het gehele gebied af te sluiten.”

De afsluiting duurt tot uiterlijk 31 december 2023.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Flevoland

BBZ
EOC