Minister houdt vast aan gaswinning Ternaard, maar stelt beslissing uit

Minister Stef Blok van Economische Zaken houdt vast aan de gaswinningplannen bij Ternaard. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Blok was twee weken geleden zelf in Ternaard. Toen zei hij ook al dat hij de gaswinning niet kon keren.

In de brief aan de Tweede Kamer benadrukt hij opnieuw dat gaswinning onder de Waddenzee alleen wordt toegestaan als het veilig kan, en als er geen schade door ontstaat aan het milieu. Volgens Blok is er sprake van “aanvaardbare risico’s”.

“Juist omdat ik de Waddenzee koester, heb ik alles in het werk gesteld om er voor te zorgen dat gaswinning veilig en op een verantwoorde manier kan plaatsvinden”, zegt Blok nu. Volgens Blok is het “een logische keuze” om bij Ternaard gas onder de zee weg te halen. Nederland kan de komende tijd nog niet zonder gas.

Om de klimaatdoelen te halen moeten we eerst stoppen met het verstoken van kool en olie, en pas als laatste met gas, zegt Blok. En gas uit Nederland is beter voor het klimaat dan gas uit het buitenland. “Dit betekent dat gaswinning in Nederland bijdraagt aan het beperken van de CO2-uitstoot in het mondiale energiesysteem.”

Laatste nieuws op 29 september:
Demissionair minister Stef Blok zegt dat het besluit over de gaswinning in de Waddenzee bij Ternaard niet eerder wordt genomen dan in maart 2022. Blok deed deze uitspraak in een zogenoemde tweeminutendebat met leden van de Tweede Kamer. De afgelopen weken was al duidelijk geworden dat steeds meer partijen vraagtekens zetten bij de plannen om gas te winnen onder het Wad.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

EOC
BBZ