Eerste betalingen coronafonds aan beroepszeilvaart

150 schippers uit de beroepszeilvaart hebben inmiddels steun gekregen uit het speciale coronanoodfonds voor de bruine vloot. Er zijn 263 aanvragen gedaan voor de steunregeling, samen ter waarde van ongeveer 8,5 miljoen euro. Negentien aanvragen zijn afgewezen, 94 zijn nog in behandeling.

Het aantal aanvragen ligt lager dan de sector had geraamd. “Omdat de regeling opgezet is voor ondersteuning van schepen, zouden ondernemers die meerdere schepen hebben die ondergebracht zijn in één bedrijf niet maximaal kunnen profiteren van deze regeling, vanwege het plafond”, vertelt Paul van Ommen, directeur BBZ (Vereniging voor Beroepschartervaart). “Zij kunnen altijd een bezwaar indienen om ondersteuning per schip te krijgen.”

Blij met de steun
“Wij verwachtten dat we op 350 schippers zouden uitkomen”, zegt Van Ommen. “We zijn hier zeker blij mee, elke ondersteuning helpt.” Voor individuele gevallen kan de steun ongunstig uitgevallen zijn. Neem een schipper die veel heeft geïnvesteerd, bijvoorbeeld om op SAIL 2020 groots uit te pakken. Die heeft maar weinig overgehouden in 2019, het referentiejaar. Of een schipper die bijvoorbeeld groot onderhoud heeft gepleegd in 2019. Die had dus verkeerd gegokt!”

Anderen profiteren daar weer van; in grote lijnen vindt men dat de regeling goed uitpakt voor de beroepszeilvaart. Bij de motorchartervaart is niets terechtgekomen van de steun. “Wij zijn heel blij met elke extra steun.”

Lees het gehele artikel op de bron: Binnenvaartkrant

Foto: de chartervaart kwamen bijeen in een manifestatie voor extra steun, foto: Willem Jacob

EOC
BBZ