Niet knikkebollen in een klaslokaal maar leren met de wind in je haren

Niet knikkebollen in een klaslokaal, maar weidse uitzichten en de wind door je haren. Volop lerend. Over klimaat, duurzaamheid, schepen en water. Twaalf leerlingen uit heel Nederland zijn aan boord gestapt van De Vrijbuiter in Zierikzee. In drie weken tijd trekken zij kris-kras door Nederland, met de organisatie ‘t Wylde Leren. Grotendeels varend op de wind. ,,Het is een interessante puzzel”, typeert schipper Wiebe Radstake het avontuur.

Even niet de sleur van ‘s ochtends naar school, ‘s middags naar huis, weekend en dan alles weer opnieuw, zegt Jesse Evers (15) uit ‘s Heer Arendskerke – leerling aan de Pontes Oranjeweg in Goes. Hij is verzot op schepen en kan op de tjalk uit 1901 zijn lol op. Ruben Vermeule (15) uit Borssele van het Ostrea in Goes is juist meer in de ban van het klimaat. ,,Dat houdt me écht heel erg bezig.”

Het klikt alsof ze elkaar al jaren kennen
,,Iedereen heeft z’n eigen reden om mee te gaan”, merkt Nina Aleven (16) uit Kamerik. En toch klikt het onderling alsof ze elkaar al jaren kennen. ,,We kiezen hier allemaal zelf voor en zijn daardoor toch wel een beetje van dezelfde doelgroep. Dat maakt het verschil”, klinkt het in koor.

De eerste drijvende boerderij
Aan boord van De Vrijbuiter wordt gezeild, gekookt en gestudeerd. Ook dát gaat gewoon door. Vier uur zelfstudie per dag, in overleg met de scholen. Ondertussen varend langs bijzondere duurzaamheidsprojecten. Van wierwandelen op de Neeltje Jans tot een bezoek aan Bunder Kunst in Wolphaartsdijk en van Floating Farm (’s wereld eerste drijvende boerderij) in Rotterdam tot aan het IJsselmeer.

De Italiaanse kokkin Sonia Genoese kookt drie weken lang biologisch, met hier en daar ook eten dat door de leerlingen zelf bij elkaar is gescharreld. Ook het zeewier van de Neeltje Jans wordt gebruikt.

,,Het is voor ons ook een avontuur”, zegt Radstake van De Vrijbuiter. Hij zette de tocht samen met stichting ‘t Wylde Leren op poten. ,,Aan de ene kant wil je zoveel mogelijk leuke dingen doen. Aan de andere kant moet je wel rekening houden met getij en weer enzovoorts. Het is een interessante puzzel.”

De Groene Koers
De tocht, De Groene Koers genaamd, is dit weekend begonnen. Een avontuur dat helemaal past in wat Radstake en zijn vrouw Suzan met hun Vrijbuiter voor ogen hebben. ,,Ik was er zo klaar mee dat het steeds maar gaat over dat het zo verkeerd loopt met de wereld. Je kunt dat ook omdraaien en laten zien dat er best wel hele toffe initiatieven ontstaan langs het water én dichtbij huis.”  

Lees het gehele artikel op de bron: PZC, alleen voor abonnees

EOC
BBZ