Windship Technology krijgt principe goedkeuring van DNV

Windship Technology, gevestigd in Engeland, heeft aangekondigd dat zijn gepatenteerde drievleugelige rig de status ‘Approval in Principle’ (AiP) heeft gekregen van het classificatiebureau DNV.

Deze mijlpaal is het resultaat van jarenlang verfijnen van het ontwerp in combinatie met het gebruik van geavanceerde CFD om de vleugels te optimaliseren én uitgebreide windtunneltests. Elke vleugel heeft achterrand-flappen die zorgen voor optimalisatie van de aandrijfkracht die onder verschillende windhoeken. Met drie rigs kunnen ze het vermogen produceren dat nodig is om met een ​​schip van 80.000 dwt te zeilen.

Over de goedkeuring zei Simon Rogers, technisch directeur bij Windship Technology: “Dit is de classificatie die alles verandert. Nu is het overduidelijk dat de scheepvaart een werkbare oplossing heeft voor haar grote emissieproblemen. Vlooteigenaren en bevrachters hebben een emissievrije optie met het ontwerp van het hele schip van Windship Technology dat een revolutie teweeg zal brengen in de industrie en de behoefte aan deze vleugeloplossingen is nooit groter geweest dan nu. Met de Energy Efficiency Existing Ship Index die op 1 januari 2023 van kracht wordt, tikt de klok voor de scheepvaart. Windship Technology is de opvallende oplossing en we verwelkomen de Approval in Principle van DNV met wie we efficiënt en doelmatig hebben samengewerkt om deze classificatie te bereiken.”

De vleugels die op schepen worden ingezet, bevinden zich op stalen kruisvormige basis die ook het strijkmechanisme huisvest – vooral belangrijk voor de toegang tot de haven en de hoogte van de brug. De rigs kunnen voor en achter of over de zijkant van het schip worden neergelaten, zoals vereist voor laad- en losoperaties. Terwijl ze onderweg zijn, worden de zeilen automatisch bestuurd en roteren ze om het grootste voordeel uit de windkracht te halen. Afhankelijk van de afmetingen van het schip zijn de rigs 36 tot 48 meter hoog.

Lees het gehele artikel op de bron: Shipinsight