Spoorbrug Leeuwarden ‘lijkt herstelbaar’, maar blijft misschien nog weken dicht

Het lijkt erop dat de cilinder van de spoorbrug bij Leeuwarden die al een poos kapot is, weer gemaakt kan worden. Dat meldt spoorbeheerder ProRail. De brug over het Van Harinxmakanaal blijft waarschijnlijk nog weken dicht.

Als er een nieuwe cilinder besteld en geleverd moet worden, zou het nog veel langer kunnen duren voordat de brug weer open kan voor het scheepvaarverkeer, zegt een woordvoerder van ProRail. “We maken een herstelplan en hopen hiermee dat we de duur van de hinder voor de scheepvaart zoveel mogelijk kunnen beperken”, meldt de organisaasje op twitter.

Defecte cilinder verwijderd
ProRail haalde zondag de defecte cilinder onder de HRMK-spoorbrug over het Van Harinxmakanaal bij Leeuwarden vandaan. Sinds begin september doet de brug het niet meer, daardoor kan de scheepvaart er niet langs. V

Vanwege de werkzaamheden reden er zondag geen treinen tussen Leeuwarden en Heerenveen. In de nacht van zaterdag op zondag is de laatste trein over de spoorbrug gereden, daarna is ProRail meteen begonnen met het verwijderen van de hefcilinder die de brug moet draaien. Met een kraan moet een deel van de cilinder uit het brugdek worden getild.

Defect
ProRail weet niet precies waar het defect aan ligt, daarom moet de vijf ton zware cilinder eruit worden gehaald. Die cilinder wordt naar Sneek gebracht voor een inspectie. Het opknappen van de spoorbrug duurt minstens drie weken, maar zou volgens ProRail ook maanden kunnen duren.

BBZ
EOC