Zeilreuzen trekken na Tall Ships Races Harlingen mogelijk het IJsselmeer op

De grote zeegaande zeilschepen die volgend jaar Harlingen aandoen voor de Tall Ships Races trekken daarna mogelijk het IJsselmeer op. De etappe naar Antwerpen wordt een cruise-in-company waarbij publiek kan meevaren. ,,Hiel bysûnder.”

Harlingen is volgend jaar de eerste etappestad van de Tall Ships Races. De deelnemende schepen starten op 7 juli in het Deense Esbjerg, doen van 14 tot 17 juli de Friese havenstad aan om vervolgens naar Antwerpen te varen en op 7 augustus te finishen in het Deense Aalborg.

Omdat het stuk tussen Harlingen en Antwerpen eigenlijk te kort is voor een volwaardige wedstrijd, wordt deze etappe een cruise-in-company, vertelt Lieuwe Krol, directeur van Harlingen Sail. Dat houdt zoveel in als dat de zeilschepen onderweg naar Antwerpen kleinere havens kunnen aandoen voor festiviteiten.

De zeilschepen zouden kunnen aanmeren in Scheveningen of Oostende. Maar het kan ook zomaar zijn dat volgende zomer grote zeezeilers de havens van Stavoren, Hoorn, Enkhuizen of Volendam aandoen. ,,De grutsten geane bûtenom, mar it kin wêze dat guon lytsere oer de Iselmar wolle. De mooglikheden wurde op it stuit besjoen.” Het staat of valt of havens belangstelling tonen, de schepen uitnodigen en festiviteiten willen organiseren rondom het bezoek.

Na Harlingen doen deelnemers die buitenom gaan in elk geval Den Helder aan. Die plaats doet in 2023 mee aan de race en vindt het een mooie opwarmer om alvast schepen te ontvangen.

Lees het gehele artikel op de bron: LC, alleen voor abonnees

De foto maakt onderdeel uit van de fotoroute die zaterdag start in Harlingen. FOTO HARLINGEN SAIL

BBZ
EOC