Coronabewijs komt in ruil voor versoepelingen

De anderhalve meter verdwijnt per 25 september, maar terug bij het oude normaal zijn we voorlopig nog niet. Want in ruil voor de versoepelingen per 25 september voert het demissionaire kabinet ook een corona-toegangsbewijs in. Die geldt ’hopelijk zeer tijdelijk’, bezweert premier Rutte, maar een belofte hierover doet hij niet.

Het kabinet voert nu een coronabewijs in. Naar de kroeg of het terras op voor een kopje koffie, een bezoekje aan het theater of bioscoop, kijken naar een concert of een professionele sportwedstrijd: overal is het bewijs van een dubbele vaccinatie, recente coronabesmetting of negatieve test straks nodig. Die tests blijven straks wel gratis.

Frustratie
De coronapas, die wordt verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar, betekent nog niet dat alles straks weer mag. Evenementen binnen waar mensen staan, mogen met maximaal 75 procent van de capaciteit, tot frustatie van de branche. En het nachtleven mag wel weer open, maar dan niet ’s nachts. De horeca moet namelijk van middernacht tot 6 uur ’s ochtends gesloten blijven.

Gevaar
Op het invoeren van de coronapas klinkt de afgelopen tijd al veel kritiek, bijvoorbeeld vanuit de horeca, die het niet ziet zitten om zelf te controleren. Dat minder naleven van de corona regels zien politie, Openbaar Ministerie en boa’s ook. Zij waarschuwen voor ’proactieve weerstand en burgerlijke ongehoorzaamheid’ die kunnen leiden tot ’breder maatschappelijk ongenoegen’.

De suggestie dat de coronapas een indirecte manier is om mensen een vaccin te laten nemen, legt coronaminister De Jonge naast zich neer. „Nee, het dwingt niemand tot vaccinatie. Er komt geen vaccinatieplicht. Of je je wel of niet laat vaccineren is een vrije keuze.” Maar, voegt hij toe: „De verstandige keuze is om het wel te doen.”

Mondkapjes
De mondkapjes in het ov, taxi’s en op de luchthavens (na de security) blijven wel verplicht, maar hoeven niet meer te worden gedragen op perrons en stations.

EOC
BBZ