Machteloosheid overheerst in Ternaard na bezoek Stef Blok

Het gemeentebestuur van Noardeast-Fryslân is teleurgesteld in het bezoek van demissionair minister Stef Blok aan Ternaard. Blok had een ontnuchterende boodschap: de gaswinning in de Waddenzee gaat in principe door. “Het gesprek gaf geen enkele opening”, zegt wethouder Esther Hanemaaijer.

Natuurlijk, het was mooi dat Blok de tijd nam om naar Ternaard te komen, maar het dorp schiet er weinig mee op, vindt Hanemaaijer. “De minister heeft uitgelegd dat hij aan wetgeving vastzit en dat hij niet anders kan dan de vergunning verlenen.” Ze voelde zich machteloos in haar gesprek met Blok. “We hebben verwoord wat we elke keer al doen, dat we tegen de gaswinning zijn. Keer op keer, zeker. Je hoopt elke keer dat het doordringt. Dat is in dit gesprek niet het geval geweest.”

Het dorpsbelang van Ternaard is ook niet veel wijzer geworden. “Hij heeft het wel aangehoord, het was een prima gesprek, heus”, zegt voorzitter Geertje Schoorstra van dorpsbelang. “De minister is eerlijk in wat hij kan, maar we voelen ons zo machteloos.”

Geen weg terug
Blok vertelde dat hij de vergunning aan de NAM om gas te winnen niet kan tegenhouden. Als er geen duidelijke gevaren zijn voor de natuur, heeft hij geen geldige argumenten om die vergunning niet te verlenen.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

EOC
BBZ