Veel aanmeldingen bij de Enkhuizer Zeevaartschool

Het loopt dit jaar goed met de aanmeldingen voor de opleiding Kleine Zeilvaart, de bootsmansopleiding en de cursus zeilnaaien. De opleiding voor Grote Zeilvaart loopt wat inschrijvingen betreft helaas een beetje achter, de EZS zou hier graag nog wat meer leerlingen verwelkomen.

Ondanks de corona beperkingen, waarbij een deel van de lesweken volledig digitaal moest worden verzorgd, kan de Enkhuizer Zeevaartschool terugkijken op een goed verlopen schooljaar 2020-2021. De Kleine Zeilvaart kende zelfs een uitstekend slagingspercentage van meer dan 90%!

Module Wind Assisted Propulsion
Om de Grote Zeilvaart opleiding aantrekkelijker te maken zijn we aan het kijken naar een uitbreiding van het aanbod in de klas. Net als afgelopen jaar organiseren we in de tweede helft van het schooljaar de module “Wind Assisted Ship Propulsion”; omdat veel bijdragen aan deze module internationaal zijn, zal het grootste deel van de lessen niet in het lokaal worden gegeven maar digitaal worden verzorgd.

Module ladingsbehandeling op zeilschepen
Een tweede module is een ‘oude bekende’: laden en stuwen, tot een jaar of 10 geleden nog onderdeel van de aanvulling handelsvaart. Dit jaar echter in een nieuw jasje, want uitgebreid met ladingbehandeling op zeilschepen! De reden voor het opzetten van deze module is tweeledig: aan de ene kant is er een toename in het aantal zeilschepen dat met lading vaart, aan de andere kant is er ook een noodzaak: naar aanleiding van een rapport van een Europese commissie is vastgesteld dat , als ladingbehandeling geen onderdeel uitmaakt van de opleiding, dit dient te worden aangetekend op het vaarbevoegdheidsbewijs. Dit geldt overigens alleen voor vaarbewijzen van boven de 500GT. Hoe de module er precies uit komt te zien zal zo spoedig mogelijk bekend worden gemaakt; uiteraard willen we ook oud-leerlingen de gelegenheid geven tzt deze aanvulling te gaan volgen.

Ook nieuw in de GZV, en binnenkort waarschijnlijk een verplichting voor houders van een Grote Zeilvaart bevoegdheid is de cursus Passenger Safety en Crowd Crisis control. Samen met Rood boven Groen wordt gekeken naar een oplossing voor de (oud-) leerlingen GZV.

Kijk hier voor meer info

Afbeelding: de Enkhuizer Zeevaartschool met het trainingsschip Kaatje © ezs

EOC
BBZ