Scheepvaartopleidingen in trek bij nieuwe studenten

De aanwas van nieuwe leerlingen op diverse scheepvaartscholen en -opleidingen is dit jaar gestegen. Op de scholen varieert de groei tussen de 6,5 en 23%. Met name de binnenvaartopleidingen zijn in trek.

Bij het in Rotterdam gevestigde Scheepvaart en Transport College (STC) zijn er momenteel 130 aanmeldingen voor het nieuwe jaar, ruim 23% meer dan vorig jaar rond deze tijd. Hierbij gaat het zowel om de binnenvaart- en zeevaartopleiding.

De Maritieme Academie Harlingen heeft ook beduidend meer aanmeldingen. Voor het eerst in lange tijd starten daar dit jaar twee VMBO-klassen aan de Rijn-, Binnen- en Kustvaart opleiding, dankzij een groei van 15% in het aantal studenten.

Het Nova College Scheepvaart, met een vestiging in Harlingen en in IJmuiden, maakt een smallere groei mee, maar ook daar gaan er aankomend jaar meer nieuwe studenten beginnen. Namelijk 6,5% meer dan het jaar ervoor. Bij ROC Friese Poort is er een stijging van 11% voor de scheepvaartgerelateerde opleidingen. Met name de binnenvaartopleidingen zijn zeer in trek. De opleiding tot binnenvaartschipper is gekozen door twee keer zoveel studenten als het jaar ervoor, 25 stuks.

Binnenvaart als levensstijl
De scholen hebben allemaal een eigen verklaring voor de groei in het aantal studenten. Bij STC is er afgelopen jaar meer ingezet op het bewustmaken van wat de binnenvaart inhoudt. ‘Voor veel mensen is de binnenvaart toch vooral laden en lossen en het dek schrobben. Scholieren weten niet wat er verder aan te pas komt’, vertelt Erwin Groenewold, woordvoerder van STC. ‘We hebben ons in de promotie meer gericht op de beleving, de binnenvaart als levensstijl gepresenteerd. Het samenwerken in teams, de eigen plek die je hebt aan boord.’ Die strategie blijkt effectief te zijn.

Lees het gehele artikel op de bron: Schuttevaer, alleen voor abonnees

Foto: Wereld van de Binnenvaart

EOC
BBZ