Documentaire Wij & het Wad in première

Na het succes van de natuurfilm WAD komt Ruben Smit Productions in opdracht van Vogelbescherming Nederland met een aanvullende opiniërende korte documentaire Wij & het WAD. Zoals de titel al doet vermoeden staat de mens deze keer centraal. Wij & het WAD is een bloemlezing van de vele visies waarin de wadvogels centraal staan. Negen visies op hoe de mens en de bewoners van het Wad zich tot elkaar verhouden. Waar het wringt en wat we daaraan kunnen doen. Wij & het WAD gaat op 18 september 2021 om 15 uur in première in Forum Groningen.

Ruben Smit: “Na de natuurdocu WAD werd mij steeds gevraagd, waar is de mens in dit verhaal…? In de documentaire Wij & het Wad gaan we zelfs verder, we kijken naar de mens en vragen iedereen mee te denken over ‘onze rol’ daarin”.

Waddencafe
Wij & het Wad is een documentaire van 20 minuten. Deze wordt vooralsnog exclusief vertoond als Waddencafé; een totaalpakket van circa 60 minuten met een tentoonstelling, de documentaire én een discussie van circa 30 minuten. Het doel van de Waddencafés is om waddenliefhebbers te inspireren en te laten reflecteren op hun eigen handelen. Ruben Smit Productions maakte deze documentaire in opdracht van Vogelbescherming Nederland.

Een veelheid aan visies
Negen waddenprominenten vertellen over hoe het wad hen raakt. Welke vogels waardevol zijn en hoe het wad hun leven veranderde. Over hoe ze hebben leren kijken met andere ogen. Over de natuurlijke processen op het wad. Waarom het zo bijzonder is, hoe essentieel het is voor de vogels als kruispunt en rustplek in de internationale vliegroutes. Over vroeger en over nu. Over hoe mensen op de wadden bewegen; van festivals tot wandelend buiten de paden. En over hoe dat soms misgaat met loslopende honden of al wadlopend over een hoogwatervluchtplaats. Over de grote ontwikkelingen zoals klimaatverandering, gasboringen, stikstof tot zinkende containerschepen vol nutteloze plastic rommel. En vooral: over wat wij zelf kunnen doen voor het wad.

Première en daarna
Het Waddencafé gaat in première op 18 september in Forum Groningen. Daarna reist het café langs bijzondere plekken zowel op de wadden als op de wal. De locaties worden op WADfilm.nl gepubliceerd en zijn nog in afwachting van de nieuwe Coronamaatregelen van de overheid.

Kijk hier voor meer info: Wadfilm

Hier kunt u zich aanmelden voor de première op 18 september in Forum Groningen

Bekijk hieronder of op youtube de trailer

EOC
BBZ