Aanleg nieuwe haven bij Urk loopt voor de zoveelste keer vertraging op

Een nieuw havengebied bij Urk laat nog langer op zich wachten. De aanleg van de buitendijkse haven loopt waarschijnlijk opnieuw fors vertraging op doordat de IJsselmeervereniging weer naar de Raad van State stapt. ,,Dit is niet goed voor Urk”, reageert een woordvoerder van de provincie.

Al tien jaar zijn er plannen om een nieuw havengebied langs de Zuidermeerdijk nabij Urk aan te leggen. Eind 2019 vernietigde de Raad van State het plan nadat de IJsselmeervereniging naar de Raad van State was gestapt. De hoogste bestuursrechter vond dat er te veel onzekerheid was over de stikstofuitstoot nadat daarvoor nieuwe richtlijnen waren gekomen.

Vraagtekens
Er ligt nu een nieuw plan van de provincie Flevoland voor de haven. De vereniging had eerder dit jaar al vraagtekens bij het aangepaste plan – waarin de stikstofuitstoot omlaag is gebracht door het schrappen van een bunkerstation en een gasleiding – en diende een zienswijze in. De meeste verbeterpunten van de IJsselmeervereniging heeft de provincie afgewezen. Alleen een niet goed weergegeven gemeentegrens in het plan is aangepast.

De IJsselmeervereniging vindt dat er te weinig met bezwaren is gedaan en gaat nu opnieuw in beroep tegen het plan bij de Raad van State. Daardoor lopen de plannen waarschijnlijk minimaal één jaar vertraging op. Als er nu geen bezwaren waren geweest, had de bouw van de haven kunnen beginnen.

Belangen verdedigen
,,We vinden de plannen nog steeds niet goed”, zegt IJsselmeervereniging-voorzitter Benno van Tilburg. ,,We willen de belangen van het IJsselmeergebied verdedigen. Onderzoeken die ze voor het vorige plan hebben uitgevoerd zijn verouderd. Er moet goed gekeken worden of de aanleg nou echt noodzakelijk is, of het echt op deze locatie moet en of de uitstoot van stikstof daar dichtbij de natuur in deze hoeveelheid wel kan.”

Lees het gehele artikel op de bron: de Stentor

Afbeelding: © Provincie Flevoland

BBZ
EOC