Onderzoek begonnen naar aangespoelde bruinvissen

Lonneke IJsseldijk van Universiteit Utrecht en Mardik Leopold van Wageningen Marine Research voerden woensdag overleg met het ministerie van LNV. Zij gaan onderzoek doen naar de doodsoorzaak van de bruinvissen en het ministerie gaat in kaart brengen welke activiteiten hebben plaatsgevonden in het gebied waaruit de bruinvissen afkomstig zijn. De mate van ontbinding duidt erop dat de dieren allemaal rond dezelfde tijd zijn overleden.

Het aantal aangespoelde dieren is inmiddels opgelopen tot 120. Het merendeel van de dieren zijn vrouwtjes, en er zijn haast geen jonge dieren bij. dat lijkt op het eerste gezicht vreemd. Mardik Leopold; ,,Dat er veel volwassen dieren bij zijn is gek, want die zijn ervaren. Bij een massastranding zien we vaak juist jonge, onervaren dieren.’’ Hij houdt daarom rekening met een praktische verklaring: ,,De zee sorteert enigszins bij wat er aanspoelt, bijvoorbeeld door het soortgelijk gewicht en de vorm. Het kan dus zijn dat alleen volwassen beesten zijn aangespoeld, terwijl er ook veel jonge dieren zijn doodgegaan.’’

Ook merkwaardig is dat er alleen bruinvissen zijn aangespoeld. Wanneer ontploffingen of harde geluidsgolven de oorzaak zouden zijn zouden ook andere dieren overlijden en aanspoelen.

Lonneke IJsseldijk kan de dieren pas eind september op haar snijtafel onderzoeken. Zij denkt dat aan het eind van het jaar meer kan worden gezegd over de oorzaak van de massastranding, als de onderzoeksresultaten kunnen worden gecombineerd met de gegevens van het ministerie over het gebied waaruit de dieren afkomstig zijn.

Afbeelding: Lonneke IJsseldijk aan het werk, © Universiteit Utrecht

Lees bv ook het uitgebreide artikel van RTV Noord

EOC
BBZ