Vissers voeren grote protestactie tegen inkrimping visgebied

Meerdere vissers en andere belanghebbenden protesteren aankomende zaterdag bij de Breezanddijk tegen de komst van verschillende windparken en zonne-eilanden op het water. De vissers maken zich ernstige zorgen over het visgebied dat steeds verder verkleind wordt en de gevolgen van het opwekken van duurzame energie in het IJsselmeer en Markermeer voor de vissen en andere dieren in het water.

Als het windmolenpark aan de Breezanddijk, langs de Afsluitdijk, straks wordt opgeleverd, is het verboden gebied voor de vissers. Daardoor wordt het gebied waar zij kunnen vissen verder verkleind. De vissers maken zich daarom grote zorgen over hun toekomst en die van toekomstige generaties.

“Mijn broer Jan en ik zijn vijfde generatie vissers”, vertelt IJsselmeervisser Bart Last. “En we hebben al een zesde generatie rondlopen. Maar is dat straks nog wel mogelijk voor hen? Wij weten niet eens of zij straks aan de bak zouden kunnen, als zij dat zouden willen.”

Volgens de vissers is de maat vol en moet hun stem gehoord worden. “Wij moeten als vissers steeds maar inkrimpen”, aldus Jan Last. “Terwijl de visstand op dit moment gewoon goed is. Maar hoe minder plek er over blijft voor de vissen, hoe erger het wordt. Het houdt maar niet op. Het is een beetje bij de konijnen af.”

Zo’n 50 vissersschepen en een vlootparade uit allerlei plaatsen vertrekken aankomende zaterdag richting het windmolenpark aan de Breezanddijk. Daar wordt op meerdere plaatsen verzameld, waarna de schepen elkaar naast het windmolenpark kruisen. Op de Breezanddijk zelf staan activiteiten en toespraken gepland.

Lees het gehele artikel op de bron: NHNieuws

Foto: een IJsselmeervisser, foto Koos Dol

EOC
BBZ