Japans onderzoek naar zeilen aan scheepskranen voor Wind Assisted Propulsion

Japanse scheepvaartgroep Mitsui O.S.K. Lines werkt samen met anderen om driehoekige zeilen te onderzoeken en te ontwikkelen die op vrachtkranen en andere apparatuur kunnen worden gemonteerd om de voortstuwing te stimuleren en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het gezamenlijke onderzoeksprogramma wordt gedaan door dochterbedrijf MOL.

Bovenaanzicht van het Delta Sail

In tegenstelling tot andere windvoortstuwingstechnologie, kan de Delta Sail op bestaande apparatuur worden gemonteerd en ontvouwt het zich net als traditionele zeilen.

MOL merkt op dat veel van haar schepen al zijn uitgerust met overslagkranen waaraan de zeilen kunnen worden bevestigd, maar het bedrijf is van plan de installatie van zeilen op een breed scala aan scheepstypen te bestuderen, zoals bulkers, houtsnipperschepen en multi-purpose schepen.

Het R&D-project is slechts een van de initiatieven waaraan de MOL-groep werkt om zijn milieudoelstellingen te bereiken, waaronder het bereiken van een netto nuluitstoot van broeikasgassen tegen 2050. Andere initiatieven die het onderneemt, zijn onder meer het Wind Challenger-project, dat gebruik maakt van een soort telescopisch hardzeil, en het Wind Hunter Project, een combinatie van windvoortstuwingstechnologie en windenergie omgebouwd tot een stabiele aanvoer van waterstof.

Zeilers op historische schepen zien wellicht meer in gaffelzeilen in plaats van enkel gaffeltopzeilen te gebruiken.