Schippers wijzen op gevaar biobrandstof

Binnenvaartschippers hebben ’pechhulp’ ingeroepen van advocaten om te voorkomen dat hun scheepsmotoren straks midden op vaarwegen stilvallen vanwege het gebruik van biobrandstof. Dat zou volgens de schippers gevaarlijke situaties op het water en risico op schade kunnen veroorzaken.

Leden van de Algemeene Schippers Vereeniging (ASV) zien met angst en beven het nieuwe jaar tegemoet. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil dan de 5.000 onder Nederlandse vlag varende schepen verplicht laten overschakelen op biobrandstof.

Veelal is dit fossiele diesel die is aangelengd met het zogeheten ’fame’, een mengsel van plantaardige oliën en dierlijke vetten. De schippers waarschuwen dat dit goedje funest is voor de scheepsmotoren. De binnenvaart voorziet levensgevaarlijke scheepsuitval op drukke rivieren en kanalen.

Bij recente proeven waren er volgens de ASV al 26 serieuze incidenten met haperende en stilvallende motoren. „Hachelijk, want je legt zo’n bijna honderd meter lang schip niet even aan de kant bij pech”, zo schetst woordvoerster Sunniva Fluitsma.

Scheepsverzekeraar EOC steunt de noodkreet: „Het fame-mengsel is een sluipmoordenaar die de filters verstopt. Dit geeft reële risico’s op schade of zelfs uitval waarvoor verzekeraars geen dekking geven.”

De ASV vreest dat het ministerie een haastklus maakt van een nieuw onderzoek teneinde 1 januari alsnog te halen. Daarom is het advocatenkantoor Wybenga in de arm genomen. Een woordvoerster van het ministerie meldt dat op basis van TNO-onderzoek het ministerie vindt dat door biobrandstof verstopte filters met goed onderhoud zijn te voorkomen. Desondanks komt er een vervolgonderzoek.

BBZ
EOC