Oudeschild nu energieneutrale haven

Oudeschild was bijna de eerste energieneutrale haven van Nederland, maar Nijmegen was net een paar dagen eerder. Afgelopen week zette Liander de knop om voor de Texelse vissershaven, die nu van stroom wordt voorzien door 1.184 zonnepanelen op het dak van visserijcoöperatie CIV.

Dat levert een CO2-reductie op van naar schatting 175.000 kilo in het eerste jaar. En een veel stillere haven, want met de nieuwe walstroomvoorziening mogen schepen die in de haven liggen geen generatoren meer gebruiken. In totaal zijn 128 stroompunten aangelegd, zo’n veertig meer dan voorheen.

Ook het aantal drinkwaterpunten is uitgebreid, van 19 naar 25. De schepen kunnen nu sneller water inslaan en het legionellabeheersysteem is aangepast aan de eisen van de tijd.

Ongebruikelijk
De walstroomvoorziening was ooit aangelegd door het CIV zelf. ,,Vrij ongebruikelijk dat die niet van de haveneigenaar was, maar voor Rijkswaterstaat had dat geen prioriteit. Vandaar dat we het toen zelf hebben gedaan’’, aldus CIV-voorzitter Maarten Drijver. Inmiddels heeft de gemeente Texel het eigendom van de haven overgenomen van Rijkswaterstaat en werd vastgesteld dat er flink wat aan gedaan moest worden. De walstroomvoorziening was aan het einde van de veilige levensduur, de legionellapreventie moest worden gemoderniseerd en er was onvoldoende elektriciteit beschikbaar voor de visserij en de cruisevaart.

,,We hadden genoeg stroom voor de kotters, maar nu kan de bruine vloot er ook gebruik van maken’’, zegt Drijver. Het CIV is hiervoor een samenwerking aangegaan met de gemeente.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD premium

Foto: René Pop, NHD

EOC
BBZ