Harige mosdiertje stinken op de stranden

Grote hoeveelheden aangespoelde harige mosdiertjes veroorzaken veel stankoverlast op het strand van Ameland, net nu het druk is met badgasten. Zeker 10.000 kuub harige mosdiertjes zijn op Ameland al op een hoop geveegd om het strand vrij te maken voor toeristen. De bulten stinken enorm. De mosdiertjes spoelen ook elders langs de Nederlandse en Belgische kust aan en veroorzaken daar overlast. Een verklaring voor het verschijnsel is er nog niet.

Aannemer Gerjan Spoelstra. heeft er een grote klus aan: “Wij zijn vorige week ingeschakeld om met shovels, kranen en dumpers de badstranden leeg te maken. In ieder geval eerst de badstranden, in verband met de veiligheid. Het is nu verder aan de instanties om te kijken wat ze er mee moeten en kunnen”.

Vanaf woensdagochtend worden de mosdiertjes, inmiddels zo’n 10.000 kuub, op bulten geschoven en verplaatst naar andere delen van het strand, waar ze droog liggen en minder stank en overlast veroorzaken.

Afbeelding: RTV NOF

BBZ
EOC