Actie van vissers tegen windparken in IJsselmeer

Nederlandse garnalenvissers en IJsselmeervissers komen in actie het niet langer dat een deel van het IJsselmeer wordt volgestouwd met windparken. ,,We krijgen veel minder ruimte om te vissen”, stelt visser Martijn van den Berg (eigenaar van de kotter TX36) en tevens demonstratieleider van een massaal protest op 14 augustus. In elk geval doen veertig vissers met hun vaartuig mee aan de actie die bij windpark Fryslan wordt gehouden. De organisatie is in handen van de actiegroep van vissers EMK (Eendracht Maakt Kracht).

Vlootparade
,,We hebben aanmeldingen uit Texel, Den Oever, Lauwersoog, Urk en Volendam. Ik verwacht dat er nog wel twintig vissers bijkomen.” Van den Berg wil nog niet uit de doeken doen op welke manier er wordt gedemonstreerd. Wel wil hij kwijt dat er een vlootparade is rond de klok van twaalf uur en dat er een rol is weggelegd voor jongeren.

Het windpark, aangelegd door aannemersconsortium Zuiderzeewind, bestaat uit 89 turbines van 4,3 megawatt en moet ongeveer 1,2 procent van het Nederlandse elektriciteitsverbruik leveren. Oftewel het verbruik van ongeveer 500.000 huishoudens. Een aantal jaren geleden is windpark Wieringermeer tot stand gekomen. De opbrengst van de 99 windmolens komt overeen met het stroomverbruik van 370.000 huishoudens. Maar door deze parken is het vangstgebied veel kleiner geworden, stelt Van den Berg.

Ombouwen
Voor de garnalenvissers speelt volgens hem nog de kwestie dat hun kotters in de toekomst moeten zijn ingerust met CO2-vrije motoren. Lukt dat niet, dan krijgen de vissers vanaf 2023 geen vergunning meer om uit te varen. ,,Het ombouwen van de schepen vergt een investering van vele duizenden euro’s. Zonder dat daar subsidie tegenover staat.”

Afbeelding: een IJsselmeervisser bij Urk, © Riekelt Barends

BBZ
EOC