Normaal cruisen Amerikanen en Chinezen door Noord-Holland, nu zijn het Nederlanders

De Magnifique III is een opvallende verschijning. Het voormalig vrachtschip is omgebouwd tot luxecruise, en biedt tegenwoordig zogenaamde Bike and Boat cruises aan. De naam zegt het al: varende fietsliefhebbers en fietsende vaarliefhebbers verkennen de Noordkop.

Aan de flaneerkade langs de Zuidstraat in Den Helder ligt een groot cruiseschip. De fietsers zijn al vroeg vertrokken, om acht uur ging de ploeg met de boot naar Texel, waar de fietstocht van vandaag zich zal voltrekken. Nu blijft het schip hier liggen, maar vaak vaart het ook achter de fietsers aan, vertelt schipper Andries de Weerd. ,,We zijn van Amsterdam naar Zaandam gevaren, maar vanaf daar zijn de gasten naar Alkmaar gefietst, en door het prachtige duingebied in die regio.”

Het was flink aanpassen door de coronatijd, vertelt De Weerd. Waar normaal 40 gasten aan boord kunnen, zijn dat er nu slechts 24. Iedereen op anderhalve meter afstand van elkaar, en in de eigen bubbel. Ook opvallend is de nieuwe markt die de afgelopen tijd is aangeboord. De Weerd: ,,We hadden altijd voornamelijk buitenlandse toeristen aan boord. Amerikanen, Chinezen. Maar ja, die vliegen voorlopig niet. Nederlanders vonden het concept altijd wel heel leuk, maar dachten dat ze Nederland wel kenden. Dat is helemaal niet zo! Er is een herwaardering ontstaan voor het eigen land, dat is heel leuk om te zien. Dus nu hebben we ook Nederlandse gasten aan boord, en veel meer mensen uit Duitsland en België.”

Welkomstcomité
De Weerd is zelf in Den Helder opgegroeid, dus het is thuiskomen voor hem. ,,Ik ben een beetje jutter eigenlijk. Mijn moeder woont hier nog om de hoek, met haar 85 jaar. Die kwam gister even kijken toen we aankwamen. Ons eigen welkomstcomité.” De Weerd zit in het onderwijs voor de binnenvaart, waar hij matrozen en schippers opleidt. Zodoende werd hem gevraagd in te vallen op de Boat en Bike cruises.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

BBZ
EOC