Joost Bakker van Rederij Vooruit: ‘Niets mooier dan varen op de Waddenzee’

Rederij Vooruit in Harlingen is een familiebedrijf dat in 1968 startte. Vader Adrie Bakker trok de stoute schoenen aan en begon een zeilschool. Zoon Joost Bakker volgde hem uiteindelijk op en runt met veel plezier het bedrijf dat zich inmiddels de grootste rederij van Noord-Nederland mag noemen. ‘’Ik maak het mensen graag naar de zin.’’

Mijn vader Adrie Bakker ging eind jaren ‘60 mee met een zeilschool in Friesland. Hij bekeek de situatie en startte een jaar later zelf een bescheiden zeilschool, die bestond uit een gehuurde BM-er. Vanuit een gehuurde schuur bij Balk gaf hij zeillessen. Maar toen de boer zei dat hij meer huur moest betalen, kocht mijn vader een boerderij in IJlst, dit was eerst een jeugdherberg. Nadat er een skûtsje aangeschaft was werd het een varende zeilschool. Een skûtsje werden er uiteindelijk drie en toen werd IJlst te klein.

Vervolgens vestigde de zeilschool zich hier in Harlingen, vanwege de open verbinding met de Waddenzee en het IJsselmeer. Ikzelf ben in 1995 de zeilwereld min of meer ingerold. Ik had de Hogere Hotelschool gedaan en wist niet zo goed wat ik wilde. Dus deed ik wat klussen voor pa en van het een kwam het ander. Mijn ouders – Adrie (78) en Trees (75), doen beide op de achtergrond nog wat dingen – hebben mij altijd vrijgelaten, ik moest niet de zaak overnemen. Maar ik vond het leuk, en wilde graag erin verder. Een van mijn eerste wapenfeiten in het bedrijf was een website. Ik vond dat we die moesten hebben. Dat was midden jaren ’90 helemaal niet zo vanzelfsprekend, maar ik zette door! Hij kostte 6500 gulden, maar zorgde ervoor dat we beter zichtbaar werden.

Hoe word je de grootste rederij van Noord-Nederland?
Als familiebedrijf doen wij net een stapje meer dan onze concullega’s. Zo zijn wij op vrijdag en zondag – dat zijn de wisseldagen – altijd zelf aanwezig in de haven, om weekendgasten te ontvangen of afscheid van midweek gasten te nemen. We begroeten ze graag persoonlijk: ‘’fijn dat je er weer bent.’’

Je wilt dat mensen plezier hebben en een mooie reis tegemoet kunnen zien. Contact maken met mensen die aan boord gaan is zo leuk! Dan zie je ze in het echt. Vaak heb je ze alleen via de telefoon of mail gesproken. Wij bieden allerlei zeilarrangementen aan, soms komt het voor dat een gewenst arrangement er nog niet is, maar dan zorgen we ervoor dat het er komt. Een voorbeeld hiervan is een dagtocht of weekend bierproeverij aan boord hier in Harlingen en op Texel en Terschelling. Dit arrangement is echt uit vragen ontstaan. Iedere tocht is een belevenis op zich, er is niets mooier dan varen op de Waddenzee.

Wat helemaal speciaal is: droogvallen. Eerst het anker te water, dan ‘’huppelt’’ de boot nog een paar keer van links naar rechts en dan… stilte. Sensationeel. En als je dan op een zandbank ligt, is barbecueën op de bodem van de zee een bijzondere ervaring.

Wat heeft de coronacrisis met het bedrijf gedaan?
Ook bij ons heeft de crisis er ingehakt. Meer dan 65% van de omzet ging in 2020 verloren. Wel is het mooi om te merken dat door de coronacrisis veel Nederlandse gasten ons opnieuw ontdekken. Normaliter hebben we zo’n 65 a 70 procent Duitse gasten en daarnaast ook Belgen, Fransen, Oostenrijkers en Zwitsers. De totale vloot bestaat uit meer dan 40 schepen, variërend van 12 personen slaapaccommodatie tot 37 personen slaapaccommodatie.

Lees het gehele artikel op de bron: Ondernemend Friesland pag 16 en verder