Meerdere bedrijven kiezen voor vervoer met een zeilend vrachtschip van Neoline

Steeds meer bedrijven reserveren ruimte op de nog te bouwen zeilende vrachtschepen van NEOLINE, waaronder Renault Group, Beneteau Group, Manitou Group, Michelin, Jas Hennessy & Co en Clarins. De Franse handtassenfabrikant Longchamp is daarbij de nieuwste. Voor de ontwikkeling van zeilende vrachtschepen is niet alleen het technische ontwerp van belang, maar ook de zekerheid dat er aanbieders zijn van lading voor dergelijk transport.

Volgens de overeenkomst heeft Longchamp toegezegd om ten minste 50% van zijn jaarlijkse containervolume tussen Frankrijk en de Verenigde Staten te verschepen wanneer het eerste schip in de eerste helft van 2024 begint te varen. Na een testfase kan het volume mogelijk verhoogd worden.

NEOLINE, opgericht in 2015, ontwikkelt twee 136 meter lange zeilaangedreven vrachtschepen die optionele weerroutering zullen gebruiken om emissies tot 90% te verminderen in vergelijking met een conventioneel schip van dezelfde grootte. De schepen zullen opereren op een trans-Atlantische pilootlijn die St-Nazaire verbindt met de Amerikaanse oostkust. Met 4200 vierkante meter zeiloppervlak hopen de schepen een commerciële vaarsnelheid van 11 knopen te halen.

“We zijn bijzonder verheugd met deze samenwerking met Neoline, die ons op een zeer poëtische manier in staat stelt onze CO2-uitstoot te verminderen”, aldus Jean Cassegrain, Chief Executive van Longchamp. “Dit project ligt mij na aan het hart, omdat mijn vader, die Longchamp gedurende meer dan een halve eeuw heeft ontwikkeld, in de jaren vijftig talloze transatlantische reizen heeft gemaakt die hebben bijgedragen aan zijn passie voor de zee.”