Storingen in Afsluitdijk nog niet over: ‘We moeten er de komende jaren mee dealen’


Mensen die de komende zomer door de Afsluitdijk moeten, zullen rekening moeten houden met extra oponthoud. Naast werkzaamheden zijn er ook storingen bij de bruggen van Kornwerderzand en Den Oever, die zo nu en dan voor problemen zorgen. Voor het wegverkeer leidt dit al regelmatig tot veel oponthoud.

De bruggen zijn oud, ze liggen al 90 jaar in de dijk. De laatste jaren gaat het steeds vaker mis. Dit jaar waren er opgeteld bij beide bruggen 27 storingen, zeven daarvan zorgden voor files en oponthoud. Dat vindt Rijkswaterstaat ook heel vervelend, maar ze kunnen er niet veel aan doen. Ze worden vaak verrast door weer nieuwe storingen. Als de ene is opgelost, ontstaat er zomaar weer een andere storing. Dat ligt aan de ouderdom van de bruggen. Er zijn wel monteurs aanwezig, maar niet alle storingen kunnen door dezelfde persoon worden opgelost.

Komende jaren mee dealen
De werkzaamheden op de Afsluitdijk zijn vertraagd en dat betekent ook dat de bruggenproblematiek de komende jaren nog zal duren. De bruggen zijn als laatste aan de beurt om te worden vervangen. Achteraf gezien hadden de bruggen misschien eerder moeten worden aangepakt, zegt Lukas Meinsing van Rijkswaterstaat, maar dat is achteraf. We zullen er de komende jaren mee moeten dealen.

De Stevinsluis bij Den Oever wordt in september ook weer verschillende keren dagenlang getremd:

  • zaterdag 18 september 06:00 tot woensdag 22 september 2021 22:00 
  • zaterdag 25 september 06:00 tot woensdag 29 september 2021 22:00

Ook Kornwerderzand zal een aantal keren worden gestremd, maar dat speelt buiten het vaarseizoen, namelijk in november.

Meer bruggen en sluizen in Nederland zijn in een staat van verval aan het raken. De Haringvlietbrug in Zuid-Holland is de komende twee jaar nog maar ééns per week open. Door het verkeer trillen onderdelen los, die op de scheepvaart terecht kunnen komen. Scheepvaart hoger dan dertien meter kan op vrijdagen om 12.00 uur, na inspectie (of alles nog goed vast zit) door de brug varen. 

BBZ
EOC