Oude gps-apparatuur misschien defect na laatste ‘rollover’

Op 20 juni sprongen sommige oude gps-apparaten, waaronder de populaire Furuno GP 32, terug in de tijd. Gps-systemen werken namelijk met een eigen gps-tijd, uitgedrukt in weken. Om de 1024 weken (of 19,7 jaar) loopt het telsysteem vol en springt de teller weer naar nul. Dat staat bekend als een ‘gps week number rollover’. Voor sommige oude apparatuur kan het vervelende gevolgen hebben. Heb je nog een gps-apparaat dat behoort tot de oudere generatie? Kijk dan zeker je systeem na voor je het water op gaat.

Gps-tijdperk
Sinds het begin van de gps-tijd op 6 januari 1986 is er al twee keer een nieuw gps-tijdperk ingegaan: op 22 augustus 1999 en op 6 april 2019. Op 20 juni 2021 deed zich nog een uitloper van de laatste overgang voor. De meeste moderne gps-ontvangers hebben geen last van deze omwentelingen. Zij hebben software die anticipeert op de rollover naar nul, of maken gebruik van een ander telsysteem. Toch werkt veel oude gps-apparatuur nog met een ingebouwde chip die er niet op berekend is. Op het display staat dan plots een datum van twintig jaar geleden.

Wat zijn de gevolgen?
De timing van de gps-signalen is bepalend voor het vinden van een gps-fix; de positie van je navigatiesysteem. Het kan dus zijn dat je gps-apparaat na een rollover trager of niet meer werkt. De tijdsprong kan ook gevolgen hebben voor de aangesloten apparatuur.

Lees het gehele artikel op de bron: Zeilen

BBZ
EOC