Tjeerd de Groot (D66) wil onafhankelijk onderzoek naar stroomkabel Schiermonnikoog

De D66-fractie in de Tweede Kamer wil een onafhankelijk onderzoek naar de route van de stroomkabels voor het windpark noordelijk van Schiermonnikoog. De minister van Economische Zaken heeft ook een onderzoek aangekondigd, maar D66 vindt het belangrijk dat de Tweede Kamer niet afhankelijk is van het ministerie. Dat schrijft Tjeerd de Groot van D66 in een voorstel. Er is veel discussie over de kabels, omdat deze dwars door Schiermonnikoog aangelegd moeten worden. Veel partijen en organisaties hebben een voorkeur voor een tracé aan de oostkant van het eiland.

Contra-expertise
Er moeten onafhankelijke wetenschappers worden gevraagd om te kijken naar de besluitvorming van de minister, zo vindt D66. De fractie noemt het ‘contra-expertise’. De partij wil het kiezen van de wetenschappers overlaten aan de koepels in de wetenschap, ook om de onafhankelijkheid te garanderen.

De Groot zegt: “De minister heeft naar aanleiding van de ophef en het debat dat D66 heeft aangevraagd toegezegd om er nog eens naar te kijken. Maar de kans bestaat dat als dezelfde experts worden gevraagd, je dezelfde antwoorden krijgt over het tracé. Als Kamer ben je er om de minister te controleren. Waarom zou je dan niet zelf een aantal experts vragen om de argumentatie van de minister te onderzoeken?”

Tegenmacht van de Kamer
Controle door de Kamer dus, wat volgens De Groot vandaag-de-dag belangrijker is dan anders. “Ook in het kader van de discussie over macht en tegenmacht is het goed om dit als Kamer in de gaten te houden.”

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

BBZ
EOC