De Vrijbuiter vaart met ‘De Kift’ on tour

Wiebe en Suzan Radstake kochten vorig jaar een zeilschip en noemde haar Vrijbuiter. Een hele winter duurde het voor dat ze het schip klaar hadden. Om hun passies muziek en zeilen te combineren, startten ze met rondvaarten met muziek op het dek ‘Muziek in de Zeilen’. Nu trekken ze het land door met de punk-folk band ‘De Kift’

Muziek in de Zeilen
“Muziek in de Zeilen’, het zeilen met muziek aan boord blijkt een succes te zijn. De ondergaande zon, een band die speelt; wat wil je nog meer? “Het is hartstikke mooi op het water ’s avonds, dus wij dachten: ‘Laten we het gewoon eens proberen, muziek op het water’”. Tot hun verbazing blijkt het goed te werken en is er veel animo. “Muzikanten willen graag weer spelen en de aanmeldingen stromen binnen. We zitten al bijna heel de zomer vol met verschillende artiesten”, aldus het stel. Bands als the Loepers, AAD, Platzak en Moniek de Leeuw hebben al gespeeld op de Vrijbuiter en velen volgen nog. Nu met het einde van de maatregelen in zicht gaan Wiebe en Susan het nog groter aanpakken en hebben ze veel mooie plannen.

Zo zijn ze benaderd door het Zeeland Nazomer Festival om in augustus samen te gaan werken en ze gaan een aantal dagen in Veere aanmeren om in samenwerking met de Grote Kerk Veere het project daar van de grond te krijgen. Daar worden muzikanten geprogrammeerd voor de Vrijbuiter. Vervolgens vaart het schip door naar Middelburg om daar ook weer een aantal bands te ontvangen. In september gaan ze met jongeren plasticsoep opruimen op de Oosterschelde. Maar nu eerst: “Een Staande Mastroute langs verschillende steden met niemand minder dan de band de Kift!”

De Kift
De Kift is een punk-folk band die al vanaf de jaren 80 meedraait. Ze zullen tijdens de tour een feestelijke en opgetogen verzameling muziek spelen van hun laatste album ‘Hoogriet’. De band reist mee met de Vrijbuiter die hun naar verschillende poppodia in het land brengt voor een optreden. Tijdens de vaart wordt er uiteraard muziek gemaakt, gedronken, gegeten en gelachen. Als een karavaan op het water. Wiebe is een groot liefhebber van de muziek van de band. Hij praat dan ook met enthousiasme over de komende tour en hun nieuwste album. Het idee van een Staande Mastroute met de Kift ontstond door een gesprek met Wiebe en zanger Ferry van de Kift. Het album ‘Hoogriet’ is genoemd naar een gedicht van Paul van Ostaijen met de passage: “Langs het hoogriet trekt de kano naar zee”.

Veel van de nummers gaan dus over varen en de zee. “Tsja als je dan zo een album maakt moet je dus wel langs het hoogriet met een schip naar Zierikzee”, aldus Wiebe. Het idee werd opgezet toen er nog weinig tot geen versoepelingen waren. Met De Kift al spelend op het dek vaart Vrijbuiter de verschillende steden binnen. De tour start op 24 juni in Hoorn Oostereiland, vanuit daar naar het Patronaat in Haarlem, het Zaantheather in Zaandam, Paradiso Amsterdam, V11 te Rotterdam en Bibelot te Dordrecht. Ze sluiten af in Brogum Zierikzee, de thuishaven van de Vrijbuiter.

Lees het gehele artikel op de bron: 3 voor 12

Sanne Rovers maakte met De Kift een prachtige docu: Water Wieg Me, bekijk de trailer hieronder, of de gehele docu in Uur van de Wolf:

Kaarten voor de Staande Mast tour bestel je hier

Afbeeldingen: Muziek van De Loepers (Stefan, Swen en Jaap ) zeilend op de Tjalk “De Vrijbuiter”, foto: Vrijbuiterzeilen

BBZ
EOC