Ook zonne-energie ingezet voor vergroening van zeevaart

De ECO CATANIA is in China opgeleverd, het RoRo schip van 238 meter is uitgerust met maar liefst 350 m2 zonnepanelen. Zoals onlangs gecertificeerd door RINA (het Italiaanse Scheepvaartregister), hebben de eenheden van deze klasse in vergelijking met ro-ro-schepen van de vorige generatie tot zeven keer betere energie-efficiëntie-indexen. Vanwege hun uitzonderlijke milieuprestaties zijn schepen van deze GG5G-klasse de meest milieuvriendelijke ro-ro-schepen ter wereld voor de kustvaart, en ook de grootste. De ECO CATANIA heeft een lengte van 238 meter, een breedte van 34 meter, een brutotonnage van 67.311 ton en een dienstsnelheid van 20,8 knopen. Het is het vijfde van twaalf hybride GG5G-klasse schepen.

Dankzij de toepassing van tal van zeer innovatieve technologische oplossingen kan de Eco Catania bij dezelfde snelheid de CO2-uitstoot per vervoerde eenheid halveren. De emissies worden zelfs tot nul teruggebracht tijdens havenverblijven, wanneer de ECO CATANIA de elektriciteit gebruikt die is opgeslagen in megalithiumbatterijen met een totaal vermogen van 5 MWh, die tijdens het varen worden opgeladen dankzij asgeneratoren en 350 m2 zonnepanelen. Het schip is ook uitgerust met ultramoderne, elektronisch gestuurde motoren en met een uitlaatgasreinigingssysteem voor het verminderen van de uitstoot van zwavel en fijnstof.

Afbeelding: Grimaldi