Wylde Swan na zeven maanden weer terug

Na een bijzondere reis is de Wylde Swan terug in Harlingen. Het tallship is zeven maanden onderweg geweest over de wereldzeeën. Een vulkaanuitbarsting bij Saint Vincent en een aanlegverbod in de Azoren maakten de reis tot een onvergetelijk avontuur. De laatste reis voer van Sint Maarten naar Harlingen en brengt de Wylde Swan weer terug thuis. De leerlingen die deze reis maken zijn 46 dagen lang aan boord. In tijden van Corona was dit een lastige reis, die veel voorbereiding vroeg. Het was het enige Tall Ship dat internationaal ging varen met jonge gasten. Na 5 reizen, 150 leerlingen en bijna 50 crewwissels over de halve aardbol heeft het zorgvuldig uitgedachte protocol zich bewezen.

Op het tallship kunnen studenten meevaren, de hele wereld over. Ze leren dan alles over het leven op zee en krijgen regulier onderwijs. Het schip pikt onderweg ook leerlingen en docenten op die een stuk meevaren. De nieuwste lichting voer zo’n zeven weken mee. “Mijn vriend zit daar ook bij”, zegt Daphne. Zij staat haar vriend op de kade op te wachten. “Hij is scheikundeleraar en ik heb hem enorm gemist. Maar gelukkig is hij bijna weer thuis.” Daphne onderbreekt haar verhaal wanneer ze ziet dat het schip de haven binnenkomt. “Wat een mooi moment!”

Veel meegemaakt
De Wylde Swan heeft veel meegemaakt in de afgelopen tijd. Zo was er kritiek op het het maken van de wereldreis in coronatijd. Corona speelde een grote rol tijdens de reis. Het schip mocht niet overal zomaar aanleggen en dus lag het soms dagen voor anker. Ook was er een grote vulkaanuitbarsting bij Saint Vincent, waardoor het schip onder de as door zeilde.

De Wylde Swan doekt haar zeilen niet voor lange tijd op. Na een kort onderhoud in Harlingen vertrekt het Tall Ship weer naar zee om naar IJsland te zeilen. Daar staan vanaf begin juli 10 reizen met internationale trainees op het programma.

Afbeelding: screenshot uit video van Omroep Friesland

BBZ
EOC