Schippers historische bruine vloot slaan handen ineen: ‘Enorm onder druk’

Schippers van de noodlijdende bruine vloot zijn een stichting begonnen, die de historische zeilschepen in binnen- en buitenland op de kaart moet zetten, om ervoor te zorgen dat ook toekomstige generaties van de imposante schepen kunnen genieten. Door corona wordt de vloot bedreigd, zegt Joost Martijn, woordvoerder van de Hollandsche Zeilvloot in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De bruine vloot bestaat uit ruim vierhonderd historische Hollandse zeilschepen, die vooral nog op het IJsselmeer, het Markermeer en de Waddenzee varen. Het is de grootste nog varende traditionele zeilvloot ter wereld. De schepen zijn tegenwoordig in de vaart voor vakanties en uitstapjes, maar door corona voeren er minder mensen mee.

Een dergelijk aanbod is daarnaast een commerciële onderneming en daarom kunnen de schippers niet terecht bij culturele fondsen. Maar het historisch erfgoed is weer niet commercieel genoeg om bij een bank een lening te kunnen afsluiten. Schippers hebben de grootste moeite om geld bij banken te kunnen lenen voor duurzame investeringen.

“Een jaar geleden hebben wij met 175 schepen voor pampus gelegen om aandacht te vragen voor de bijzondere situatie waar wij op dat moment in verkeerden, namelijk dat wij helemaal niet meer konden”, zegt Martijn. “Ze konden niet meer onderhouden worden, omdat de kosten zo hoog zijn. Het bestaan van de bruine vloot staat “enorm onder druk”, zegt hij.

Lees het gehele artikel op de bron: WNL

of bekijk het item in de video op Youtube hieronder

EOC
BBZ