Golden Horizon: ‘s werelds grootste klipper verlaat de scheepswerf in Kroatië

Onlangs is de “Golden Horizon”, het grootste vierkant getuigde cruiseschip ter wereld, vertrokken van de Brodosplit-scheepswerf in de Kroatische kustplaats Split, waar het werd gebouwd. De Golden Horizon is 162 meter lang en 18,5 meter breed. De vijfmast bark heeft een totale zeiloppervlakte van 6.347 vierkante meter.

Het schip werd oorspronkelijk gebouwd voor Star Clipper als Flying Clipper, maar voor de oplevering ontstond een conflict tussen werf en opdrachtgever, de Kroatische DIV-groep.

De bouw van het schip werd vijf jaar geleden gestart. Het zou het meest geavanceerde zeilschip ter wereld moeten worden, met een bouwprijs van honderd miljoen dollar. Het ontwerp van het schip was gebaseerd op de even grote France II, een beroemde Franse vijfmast vracht-klipper uit 1911.

De grootste mast is 63 meter hoog en weegt 24 ton, en de grootste ra is 31 meter lang. Dit luxe schip biedt plaats aan maximaal 272 passagiers en zal de service verlenen onder de Tradewind Voyages vanuit het VK. Wat de routes betreft, is het ontworpen voor reizen volgens “waar de wind en de zeestromingen het nemen”.

Met de “Golden Horizon” kunnen gasten de wereld en de oceanen duurzaam verkennen. De klipper is uitgerust met twee onafhankelijke elektrische voortstuwingsmotoren. De grotere heeft de kracht van 2500 kilowattuur en de kleinere 1700 kilowattuur. Met een totaal energieverbruik van ongeveer 4.200 kilowattuur verbruikt het schip op de motor zo’n twee ton olie per uur. Met een tank van 800 ton kan de motor 400 uur draaien zonder te tanken. Alle reizen worden gepland op basis van de heersende wind en stromingen over de hele wereld, vaak langs traditionele handelsroutes. Het plan is om constant in beweging te zijn en de wereld rond te zeilen.

Het schip is 162 meter lang met een draagvermogen van 2.000 ton. Er zijn vijf dekken en het schip biedt plaats aan 272 passagiers in 140 luxe hutten en 159 bemanningsleden. Het is luxueus ingericht, maar met een flair en sfeer die doet denken aan oude zeilschepen. Er is een bibliotheek en grote lounges, waarvan er één zich uitstrekt tot drie dekken.

BBZ
EOC