eSail als windondersteunde voortstuwing op eerste vissersvaartuig

Het in Spanje geregistreerde vissersvaartuig Balueiro Segundo is de eerste die is uitgerust met een nieuwe generatie windondersteunde voortstuwing. Het project, dat werd gefinancierd door de EU, wordt gezien als een eerste stap naar de installatie van starre zeiltechnologie op grotere commerciële schepen.

Het 20 jaar oude vissersvaartuig, dat 135 voet lang is, heeft onlangs het testen en in bedrijf stellen van het eSail-systeem voltooid, ontwikkeld door een Spaans bedrijf bound4blue in samenwerking met het Noorse Kyma en Organización de Palangreros de A Guarda (ORPAGU), een Spaanse exploitant van beugvisserijvaartuigen. De eSAIL is een lichtgewicht, compacte technologie met lage onderhoudskosten die zowel op bestaande als nieuwbouwschepen kan worden geïnstalleerd.

Het vissersvaartuig van 342 ton vaart deze week uit met de nieuwe technologie vanuit Panama City. Het was uitgerust met een 12 meter (39 voet) hoog star zeil. Het systeem wordt aangedreven door een autonome regeleenheid. Het ontwerp en de installatie van de unit zijn goedgekeurd door Bureau Veritas en de Dirección General de la Marina Mercante (Spanje).

“Deze installatie op het Balueiro Segundo-schip is een geweldige mijlpaal voor het bedrijf, als een eerste stap naar toekomstige installaties op grotere schepen en in verschillende segmenten, zoals tankers, bulkcarriers, ro-ro- of stukgoedschepen”, zegt José Miguel Bermúdez, CEO, bound4blue. “Een actieve samenwerking met reders en instellingen als katalysator voor innovatie, zoals in dit geval met ORPAGU en de Europese Unie door hun steun in het Aspiring Wingsails-project, is absoluut essentieel geweest om dit mogelijk te maken.”