Ecolution kreeg 50 duizend euro subsidie van Den Helder maar verdween met de Noorderzon

Vijftig mille ving het jacht Ecolution omdat het goede dingen zou brengen voor Den Helder. Er kwamen slechts enkele schoolklassen aan boord, daarna verdween het schip in 2017 met de Noorderzon.

Een kenmerk van schepen is dat ze zo het anker kunnen lichten en snel naar andere oorden vertrekken. Het ooit door astronaut Wubbo Ockels in de vaart gebrachte schip Ecolution ligt nu in een Groningse haven. Het is groen geschilderd en wordt dankzij een dikke subsidie geschikt gemaakt voor het varen op waterstof. Dit past in de duurzaamheidsgedachte achter het jacht.

Dat duurzaamheidsethos werd vier jaar geleden ook uitgedragen toen de Ecolution in het werfkanaal van Willemsoord afmeerde. Ter hoogte van restaurant Stoom bracht havenwethouder Edwin Krijns een bezoek aan het jacht.

De crew van de Ecolution vertelde de bestuurder over het ’innovatieve en duurzame initiatief Joint Venture Earth’. Het schip kon op Willemsoord worden omgebouwd zodat het geen giftige stoffen meer zou uitstoten. Ook zou het naast het toen splinternieuwe marineschip Karel Doorman gaan liggen. ’Reden voor het college van B en W om dit initiatief te sponsoren’, citeerde de Helderse Courant het voornemen van de gemeente.

Havenwethouder Krijns liet in mei 2017 optekenen: „We steunen de plannen van Joint Venture Earth graag. Niet alleen omdat we natuurlijk hun doelen een warm hart toedragen, maar ook omdat het zoveel kansen biedt voor ons, het onderwijs en de ondernemers in Den Helder.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

BBZ
EOC