Catamarans van Doeksen geplaagd door pech

De nieuwe catamarans van Doeksen worden door pech geplaagd. De schepen kampen nu met problemen met hun motoren. Zo zijn de motoren van ms Willem Barentsz zaterdagmiddag 5 juni uitgevallen tijdens de overtocht van Harlingen naar Terschelling. De veerdienst lag hierdoor twee uren voor anker, midden op het Wad. Aan boord waren op dat moment 208 personen, inclusief personeel van Doeksen.

Wat er precies aan de hand is is onbekend, maar wel duidelijk is dat het om een elektrische storing gaat. Specialisten werden erbij gehaald om het probleem op te lossen, laat directeur Dirk Spoor weten. ,,Zij kregen de motoren gelukkig weer aan de praat, waarna de tocht afgemaakt kon worden.’’ De boot zou aanvankelijk om 16.55 uur arriveren, maar in plaats daarvan konden de passagiers om 19.00 uur van boord.

Op 7 juni bleef de Willem de Vlamingh in Terschelling liggen. Bij het vaarklaar maken rond 16.30 uur ging een alarm van een van de systemen afging. Met de storing aan de ms. Willem Barentsz vers in het geheugen werd besloten niet uit te varen. De passagiers moesten daarom weer van boord en zijn later met de snelboot naar Terschelling gebracht. Auto’s van passagiers zijn later met een vrachtboot naar Terschelling gebracht.

Doeksen ziet het ook als een gevolg van de verduurzaming van de vloot. “Natuurlijk, de storingen aan de op vloeibaar gas varende passagiersschepen zijn vervelend voor de reizigers en het bedrijf, maar het hoort er wel een beetje bij,” meent directeur Dirk Spoor zegt in de LC: . ,,Als bedrijf hebben wij onze nek ver uitgestoken met de aanschaf van de lng-catamarans. We hadden kunnen kiezen voor de bouw van bestaande, conventionele type schepen en dan hadden we nog probleemloos twintig jaar kunnen blijven varen. Maar wij hebben dit bewust niet gedaan.’’,

Spoor ziet ook geen andere weg, om ook in de toekomst een goede vervoersverbinding tussen Harlingen, Vlieland en Terschelling te onderhouden. ,,Enerzijds verplicht de wetgever ons dit en anderzijds is het ook onze intrinsieke motivatie om te willen verduurzamen. Bijna alle gasten die wij vervoeren, komen naar de eilanden vanwege de natuurwaarden. Dan vinden wij dat we als rederij ook niet kunnen achterblijven om het gebied zo schoon mogelijk te houden.’

Foto: Rederij Doeksen

BBZ
EOC