De Atyla vaart met zeilen met daarop de hartenkreten en toekomstdromen van Baskische kinderen

Het contrast kon niet groter. Zou het Spaanse tallship Atyla vorig jaar tijdens de Parade of Sail meevaren in de armada van schepen over het Noorzeekanaal van IJmuiden naar Amsterdam, vrijdagmiddag passeerde het scheepje vrij anoniem de sluizen van IJmuiden.

Maar met de zeilen hoog in top. Beschilderde zeilen met daarop geschilderd toekomstverwachtingen en dromen van Baskische kinderen. Over bijvoorbeeld oceanen. Vorig jaar zouden de wensen al te zien zijn op de zeilen van de Atyla. Ook andere tallships zouden de hartenkreten van kinderen uit het land van het schip met zich meebrengen. Maar vanwege corona was Sail 2020 in zijn geheel afgelast. In Nederland kan je de tjalk Vrijbuiter en de Brik Morgenster tegen komen met dergelijke zeilen.

Het kinderproject is een initiatief van Sail a future, opgericht door kunstenares Hetty van der Linden. ,,Het zijn kinderdromen, gedragen door de wind. Kinderen schilderen en schrijven hun gedachten over de toekomst van onze planeet en de oceanen op afgedankte zeilen. Hiervan worden tassen gemaakt. Later worden de berichten van hen teruggelezen op de boodschappentassen”, zegt ze telefonisch vanuit Madrid.

Kerstpakketten
Aanvankelijk was het de bedoeling dat bedrijven de tassen afnamen voor kerstpakketten. Daarin zouden dan producten komen die zijn meegebracht door het zeilvrachtschap de Tres Hombres. Vorig jaar is dat niet doorgegaan, maar Van der Linden heeft goede hoop dat het dit jaar wel lukt.

Het scheepje ligt nu in de Amsterdamse haven. Daarvandaan gaat het verschillende tochten varen, onder meer over de Noordzee en naar Estland.

Schipper van het scheepje is Rodrigo Atylo. Zijn oom was ooit initiatiefnemer van de (handmatige) bouw ervan, hoewel hij geen enkele ervaring met zeilen had. De eerste dertig jaar is het schip vooral ingezet voor dagtochten en representatiedoeleinden. Inmiddels is het vaartuig in handen van de ‘Atyla Ship Foundation’, een Spaanse stichting die avontuurlijke zeiltochten organiseert waarbij ‘persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers’ het uitgangspunt vormt.

Lees het gehele artikel op de bron: IJmuider Courant, alleen voor abonnees

Voor informatie en boekingen: atyla.org.

BBZ
EOC